U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Al vanaf het begin nam Sport7 enorme risico's

Door onze redacteur JACO ALBERTS
Met evenveel kabaal als Sport7 in februari opgericht werd, is de "Nationale Sportzender' gisteravond ten onder gegaan. ,,Sport7, de zender waar u nu naar kijkt, stopt zondag 8 december met uitzenden'', meldde een aangeslagen presentatrice van Sport7 Nieuws. Even tevoren had president- commissaris Jan Timmer van Sport7 de pers ingelicht over het besluit van de aandeelhouders de stekker eruit te trekken. Ze bleken niet langer bereid de aanloopverliezen voor hun rekening te nemen.

,,Er zijn alleen maar verliezers'', analyseerde de voormalige topman van Philips. Dat klopt. Afgezien dan van initiatiefnemer Willem van Kooten, die vlak na het begin zijn aandelen met winst aan De Telegraaf verkocht. Niet vaak in de Nederlandse media-geschiedenis is een initiatief in zoveel brokken geëindigd. Meer dan tachtig Sport7-medewerkers staan op straat, de uit de grond gestampte sportdivisie van entertainmentbedrijf Endemol (150 medewerkers) zit na zondag zonder werk, de aandeelhouders van Sport7 (KPN, Philips, ING, Nuon/Telekabel, De Telegraaf, John de Mol en Joop van den Ende) verliezen minimaal 100 miljoen gulden. Voor Van den Ende is het na het TV10-fiasco de tweede keer dat een zender van hem onderuit gaat.

Maar er is meer schade: het imago van het Nederlandse betaalde voetbal heeft een fikse deuk opgelopen. Schade die onder meer bestaat uit het verdwijnen van een miljoen vaste voetbalkijkers. Het aangekondigde vertrek van het sectiebestuur betaald voetbal van de KNVB onder leiding van Jos Staatsen lijkt in dat licht nog het geringste verlies.

Oorzaken wist Timmer gisteravond in overvloed te noemen, en ze hebben allemaal een rol gespeeld. Er was een enorme strijd over de vraag welke wedstrijden Sport7 mocht uitzenden. Het was tot op het laatst onduidelijk of de KNVB wel de rechten bezat die de bond in februari aan Sport7 verkocht. De Amsterdamse rechtbank vond in ieder geval van niet en stelde vorige maand renegaat Feyenoord in het gelijk. Ook waren de programma's niet zo goed en vernieuwend als bij de lancering was beloofd. Timmer maakte daarbij de kanttekening dat de medewerkers nooit genoeg kans hebben gekregen de zender een eigen gezicht te geven.

Terechte constateringen, maar wat Timmer niet noemde was zijn eigen falen en dat van zijn mede- initiatiefnemers. De president- commissaris had op zijn minst de hand in eigen boezem kunnen steken door toe te geven dat het hele plan op te rooskleurige ramingen was gebaseerd en er bij aanvang al enorme risico's werden gelopen. Sport7 liet zich in paradoxen lokken waaraan de zender zich niet meer wist te ontworstelen.

NRC Webpagina's
7 DECEMBER 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)