U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    S P O R T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s



Staatsen heeft zijn nek in een strop gestoken

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN
ROTTERDAM, 6 DEC. In de chaos die dreigt te ontstaan rondom de onzekere financiële situatie van Sport7, is het een wrang toeval dat de clubvertegenwoordigers van het betaalde voetbal morgen in een algemene vergadering betaald voetbal moeten instemmen met een nieuwe ambtsperiode van voorzitter Jos Staatsen. In de commotie rondom de sportzender hangt het voortbestaan van zijn sectiebestuur aan een zijden draad. Staatsen wilde met Sport7 ,,iets nieuws beginnen'', maar blijkt met dit avontuur zijn nek in een strop te hebben gestoken.

Los nog van het mogelijke faillissement van de sportzender - waarover de clubs morgen ongetwijfeld meer willen weten aangezien de KNVB voor tien procent aandeelhouder is, zij het risicoloos - stond het bij voorbaat al vast dat er een onwerkbare situatie is ontstaan voor het college van Staatsen. In een brief aan de afgevaardigden van 20 november vroeg het sectiebestuur om algehele soldidariteit. Dus ook van dwarsliggers als Feyenoord, Ajax en PSV. Het sectiebestuur voelt er niets voor om verantwoordelijkheid te blijven dragen zolang clubs via juridische stappen bressen proberen te schieten in het gekozen beleid. De steun van de democratische meerderheid is in deze onvoldoende. Tevens weegt het zwaar dat de onbezoldigde bestuurders in dit publicitair gevoelige metier steeds meer hun geloofwaardigheid op het spel zetten in hun maatschappelijke functies.

Het bestuur betaald voetbal heeft in bij zijn mediaplannen onvoldoende oog gehad voor de belangen van de topclubs. De moneymakers van het betaalde voetbal werden in een verdeel-en-heersbeleid ondergeschikt gemaakt aan de stem van clubs als Helmond Sport, Haarlem en Telstar die in wezen existeren als veredelde amateurverenigingen. Ajax, Feyenoord en PSV willen een groter aandeel uit de tv-pot. Zij streven naar een begroting van honderd miljoen gulden. Dit wordt noodzakelijk geacht om aansluiting te krijgen, of te behouden, met de Europese top. Met een degelijke financiële basis denken ze beslagen ten ijs te kunnen komen wanneer over enkele jaren een Europese competie wordt ingevoerd. Het sectiebestuur heeft in zijn beleidsplan ook de intentie vastgelegd dat het Nederlandse voetbal zich moet kunnen meten met de internationale top, maar wil de beoogde kwaliteit zien te bereiken via twee sterke competities van ieder achttien clubs. De drie topclubs denken daar anders over. Het is niet uitgesloten dat er in de huidige chaos stemmen zullen opgaan om een superliga op te richten waarin alleen de beste en financieel meest draagkrachtige clubs een competitie spelen.

Het bestuur betaald voetbal wil met voorstellen de clubs nog op één lijn zien te krijgen. Dat lijkt onder de huidige omstandigheden vechten tegen de bierkaai. Feyenoord-voorzitter Van den Herik zal na de mislukte onderhandelingen over de tv-rechten niet meer bereid zijn tot het sluiten van compromissen. Zijn Ajax-collega Van Praag voelt zich door het sectiebestuur nog steeds ,,in de maling genomen''. Hij heeft voor de vergadering van morgen zijn vakantie een dag uitgesteld. Als zijn stem als gevolg heeft dat het sectiebestuur opstapt, zal hij die verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan. Hij heeft het vertrouwen in het bestuur volledig verloren. Het is echter de vraag of Van Praag zich zal verzetten tegen de herbenoeming van Staatsen, omdat hij commercieel bestuurslid Groenenboom aansprakelijk stelt voor de commotie rondom Sport7. Van Praag zal morgen in de vergadering uitleg geven over het kort geding dat Ajax heeft aangespannen tegen de voorgenomen statutenwijziging van de KNVB. Hiermee wil de bond voorkomen dat juridische acties het contract met Sport7 ondermijnen. De bondsvergadering, waarin dertig vertegenwoordigers van het betaalde en dertig van het amateurvoetbal zitting hebben, neemt hierover op 16 december de finale beslissing. Ajax is voor deze bijeenkomst uitgeloot. Maar de stem van de landskampioen lijkt ruimschoots te worden 'waargenomen' door de amateurvertegenwoordigers. In een door De Telegraaf gehouden enquête blijkt dat acht van de negen districten het voornemen hebben tegen de statutenwijziging te stemmen.

Ook dat vooruitzicht ondergraaft de positie van het sectiebestuur betaald voetbal. Staatsen c.s. hebben met hun plannen voor een nieuwe sportzender wind gezaaid en storm geoogst. De grondgedachte was niet slecht: een eigen kanaal om te voorkomen dat de beelden straks dankzij de digitale televisie via het buitenland kosteloos in Nederland te zien zijn. Het contract van ruim een miljard met een bankgarantie van 180 miljoen, waardoor de clubs geen schade zullen lijden bij een eventueel faillissement, was een sterk onderhandelingsresultaat. Maar de bijdrage van twee gulden per maand, ,,de prijs van een zak patat'', en de overeenkomst met Endemol, de pretfabriek die geen feeling heeft voor sport, waren inschattingsfouten die het bestuur nu noodlottig worden. Voetbal is volgens de Nederlander van het volk en daar mag niemand zich aan verrijken.

NRC Webpagina's
6 DECEMBER 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)