M E D I A
|
NIEUWSSELECTIE
|
Stempel Big Brother op "slimme" identiteitskaart
Door onze redacteur PAUL WESSELS
Gemeenten menen dat ze dankzij de nieuwe kaart kosten besparen en dat ze de burger een betere service kunnen bieden. Zo heeft de gemeente Rotterdam plannen om burgers via een chipkaart toegang te geven tot gemeentelijke gegevens. Via een informatiezuil in openbare gebouwen kan dan bijvoorbeeld een uittreksel uit het geboorteregister betrokken worden. Een belangrijke hobbel bij de ontwikkeling van "multifunctionele' chipkaarten werd deze maand genomen. De Registratiekamer, die toezicht houdt op de privacy-wetgeving, en het Nationaal Chipcard Platform (NCP) zijn het eens over de bescherming van de privacy bij het gebruik van chipkaarten. In het NCP zijn vrijwel alle betrokken partijen vertegenwoordigd: de banken, PTT Telecom, zorgsector, detailhandel, vervoer, de Consumentenbond en de ministeries van economische en binnenlandse zaken. Kern van de afspraken is dat de burger moet weten wat er met zijn gegevens gebeurt en daar toestemming voor heeft gegeven.
Het essenti
In Groot-Brittanni
De commerci
Bovendien is het voor bijvoorbeeld banken en postorderbedrijven interessant om de algemene persoonsgegevens op de chipkaart te verifi
De belangen van de diverse partijen op de chipkaart liggen echter heel verschillend. Het bedrijfsleven wil het liefst zoveel mogelijk weten van de klant, terwijl de gemeenten het als hun taak zien om de persoonlijke levenssfeer van de burgers zoveel mogelijk te beschermen.
Kamerleden van VVD, PvdA en D66 toonden zich deze week voorstander van een burgerservice- kaart, mits deze vrijwillig zou zijn. Maar de ervaring in landen waar identiteitskaarten in theorie vrijwillig zijn - Frankrijk bijvoorbeeld - leert dat deze kaarten in de praktijk een verplicht karakter krijgen. Het vrijwillige aspect van de kaart brokkelt snel af, doordat steeds meer ambtenaren, banken en winkels vragen om de identiteitskaart. Meer er meer mensen komen daardoor in de verleiding om met het systeem mee te doen.
De aard van de gegevens op de burgerservice-pas vereist maximale beveiliging. De pincode, waarmee de "conventionele' magneetpassen en ook de eerste generatie chipkaarten (chipknip, chipper) zijn beveiligd, geeft nog teveel mogelijkheden tot fraude. Gemeenten en ook de banken onderzoeken daarom de mogelijkheden van biometrie, identificatie door middel van unieke biologische kenmerken zoals handpalm-scanning, handschriftherkenning of vingerafdrukken. Concrete projecten zijn er ook al. In Nederland hebben inmiddels 100.000 asielzoekers een chipkaart met vingerafdruk op zak en kunnen ambtenaren van het ministerie van economische zaken zich ook op die manier identificeren. Maar de vraag is in hoeverre de Nederlandse burger dit soort methoden zal accepteren.
|
NRC Webpagina's
12 OKTOBER 1996
|
Bovenkant pagina |