U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s


Gekke Koeien Ziekte
Europese Unie

Gekke-koeiencrisis bezworen

Door onze correspondent
FLORENCE, 21 JUNI. Groot-Brittannië heeft zich vanmorgen niet verzet tegen een voorstel van de Europese Commissie het exportverbod op Brits rundvlees stapsgewijs op te heffen. De crisis rond de gekke-koeienziekte in de Europese Unie lijkt daarmee bezworen.

Deelnemers aan de top in Florence verwachtten aan het begin van de middag dat Groot-Brittannië zijn obstructiepolitiek zou opgeven, die de besluitvorming in de Europese Unie een maand lang heeft lamgelegd. Voor Londen was een aanvaardbaar stappenplan voorwaarde voor het opgeven van de obstructiepolitiek.

Volgens minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) verklaarde de Britse premier Major vanochtend bij aanvang van de top dat hij begreep dat de obstructiepolitiek andere landen had geërgerd, dat hij het zelf ook niet leuk vond, en dat het stappenplan van de Commissie hem aanvaardbaar leek. Of Groot-Brittannië zijn obstructiepolitiek daadwerkelijk opgeeft, moest later vandaag blijken tijdens een discussie over het verdrag voor de Europese politiedienst Europol.

Heikel punt in het plan van de Europese Commissie was de export van Brits rundvlees naar derde landen. Terwijl de Commissie deze niet wilde toestaan zo lang de Europese Unie zelf geen Brits rundvlees accepteert, wil Groot-Brittannië met onmiddellijke ingang de export hervatten. Vooral Frankrijk verzette zich hier heftig tegen.

Gisteravond werd in het diplomatieke vooroverleg voor de top een compromis bereikt: derde landen die Brits rundvlees willen importeren, kunnen daartoe een aanvraag indienen bij de Europese Commissie. Die bekijkt de herkomst van het vlees, en beslist of de export kan doorgaan. Veel derde landen weigeren Brits rundvlees, maar Zuid-Afrika zou interesse tonen.

EU-voorzitter Italië had dit probleem pas later op de dag willen bespreken om een 'gekke-koeientop' te vermijden. Maar Nederland wilde het punt onmiddellijk behandeld zien. Onverwachts nam daarop de Britse premier Major het woord. Niet alleen Nederland, ook België en Luxemburg vonden dat de gekke-koeiencrisis als eerste moest worden besproken, zo bleek vanmorgen tijdens een traditioneel Benelux-overleg.

In een ultieme poging de Europese top in Florence te redden, was vanochtend een ontbijt ingelast van Prodi, commissievoorzitter Santer en de Britse premier Major. Volgens een Britse woordvoerder verliep deze discussie goed.

Andere agendapunten van de top vandaag en morgen in Florence zijn werkgelegenheid, de Europese politiedienst Europol en de Intergouvernementele Conferentie (IGC): de herziening van het Verdrag van Maastricht.

De verwachting is dat over een verdrag voor Europol, zoals vorig jaar afgesproken op de top in Cannes, overeenstemming kan worden bereikt zodra de Britten hun obstructie opgeven.

NRC Webpagina's
21 JUNI 1996


Nu kunt u ook wonen
in het ultieme
Glazen Huis.

Hier wordt glas toegepast
in haar meest pure vorm,
zelfs de draagconstructie
is van glas.
Klik hier voor
meer informatie.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)