U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S e l e c t i e


Televisie

Films op tv

Radio

T V   A C H T E R A F :
Rock 'n' roll als afwisseling voor voetbal

DOOR HENK VAN GELDER
Wie niet in voetbal geïnteresseerd is, moet het deze zomer - zoals gebruikelijk - stellen met een maaltje van herhalingen, buitenlandse aankoop, herhalingen van buitenlandse aankoop en nog maar een enkel nieuw programma van eigen makelij dat niet veel heeft gekost. Niet alleen moet in deze periode geld worden gespaard voor het nieuwe seizoen, maar ook geldt het adagium dat het niet veel zin heeft iets moois tegenover het voetbal te plaatsen omdat er dan tòch niet wordt gekeken.

En toch viel er dit weekeinde iets bezienswaardigs te vinden, al was de videorecorder erbij nodig om er ten volle van te profiteren. Veronica blijkt al sinds een paar weken op zaterdagavond tussen 10 en 11 de Amerikaanse serie The History of Rock 'n' Roll uit te zenden, terwijl BBC2 daar sinds zaterdag op precies hetzelfde tijdstip de Engels/Amerikaanse serie Dancing in the Street tegenover zet. Alletwee zijn ze documentaires met allure: gedegen en onderhoudend, veelomvattend en schilderachtig, met een ware stortvloed aan archiefmateriaal en een rijk assortiment aan sterren en andere ooggetuigen die daarbij aanstekelijk commentaar geven. Zo zien we veel gezichten van vroeger terug - de één uitstekend geconserveerd (zoals Sam Phillips, de eerste ontdekker van Elvis Presley), de ander ietwat in de war geraakt (zoals John Phillips van The Mamas and The Papas) en de derde danig verkreukeld (zoals Eric Burdon van The Animals).

The History of Rock 'n Roll, een produktie van Andrew Solt en Quincy Jones, is sneller gemonteerd en dus ook iets rustelozer dan het door de BBC gecoproduceerde Dancing in the Street (met een keurige Engelse commentaarstem), maar in kwaliteit ontlopen beide series elkaar nauwelijks. Veronica was zaterdagavond toe aan de vierde aflevering, waarin duidelijk werd gemaakt hoe een dwarsverband tussen Bob Dylan en The Beatles de popmuziek halverwege de jaren zestig heeft veranderd, en hoe Pete Townshend van The Who van zijn stuk raakte door het debuut van Jimi Hendrix. BBC2 begon bij het begin en liet nog eens zien hoezeer de blanke en de zwarte muziek eind jaren vijftig nog gescheiden waren en hoe deerniswekkend de publieksfavoriet Pat Boone toen trachtte Tutti Frutti van de zwarte Little Richard acceptabel te maken voor een blank publiek.

Komende zaterdag is bij Veronica deel vijf te zien en op BBC2 deel twee. Warm aanbevolen.

NRC Webpagina's
17 JUNI 1996


CARRIERE

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)