U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S e l e c t i e


Televisie

Films op tv

Radio

T V   V O O R A F :
Liefde voor het ruwe onbewerkte materiaal

DOOR RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
Journalisten weten goed, welke charme er kan uitgaan van onbewerkt materiaal. Misschien was het een paar jaar geleden nog romantischer, toen de kopij van persbureaus op redacties nog van een 'tikker' afliep, waarvan je het papier kon afscheuren, en de belangrijkste berichten met het rinkelen van een bel op de machine werd aangekondigd. De krantenlezer kan deze sensatie natuurlijk maar in zeer beperkte mate meebeleven: de diverse 'urgents' of eerste, nog verwarde verslagen van een gebeurtenis, worden door een redactie bijna altijd bewerkt, ingepast in een minder hectisch, lopend verhaal.

De televisie heeft de consument van nieuws echter de afgelopen jaren wel iets van de charme van het ruwe materiaal laten zien. CNN heeft met zijn vele live-uitzendingen uit crisishaarden pionierswerk verricht. Wie herinnert zich niet uit de live-verslagen uit de Golfoorlog uit steden in Israel, als elk moment een Iraakse raket met gifgas kon neerkomen? Het was televisie die misschien meer uitmuntte door amusements-, dan door informatieve waarde - ten slotte wisten we toch maar heel weinig over die raketten en tegenraketten. Maar de toon was gezet, ook door het tonen van ruw materiaal, in de vorm van 'eerste, nog ongemonteerde beelden' van deze of gene gebeurtenis.

Euronews, de Europese 24-uurnieuwszender wijdt aan het ruwe materiaal een aparte uitzending, No comment, geheten. Het is een van de populairste uitzendingen op de zender. Een korte tekst geeft aan welk nieuwsfeit wordt getoond, en vervolgens krijgt de kijker het ruwe materiaal te zien, zonder redactionele tekst of montage. Dat is fascinerend, bijvoorbeeld omdat je merkt dat bij de beelden die de internationale agentschappen aan de diverse journaals verkopen, ook geluid hoort: mompelende mensen, fluitende vogels, voorbij rijdende auto's. In tegenstelling tot het journaal, bestaat het leven niet uitsluitend uit hoogtepunten.

Maar er is een televisieprogramma, waarin ruw beeldmateriaal niet alleen maar als eigenaardigheid wordt gebruikt, maar men erin slaagt er iets geheel nieuws en creatiefs mee te doen. Dat is het Franse programma Brut, wekelijks te zien op de Frans-Duitse cultuurzender Arte. Brut, samengesteld door Claire Doutriau en Paul Ourazan, laat documenten zien, zoals je ze nergens verder ziet. Cameralieden van nieuwsagentschappen voorzien ongemonteerd materiaal van een korte toelichting vooraf. Vaak gaat het daarbij om hun persoonlijke angst of gevoelens van afschuw, of om een uitleg waarvoor in beknopte journaalverslagen geen plaats is: bijvoorbeeld dat de opnamen van een Rwandees vluchtelingenkamp pas echt schokkend zijn, als je weet dat iedere bewoner die zijn hoofd buiten de poort steekt, door soldaten wordt afgemaakt. Niet altijd is het materiaal actueel in engere zin: getuige de bijdrage met het Afrikaanse meisje laatst, die uitlegde waarom ze liever met blanke-, dan met zwarte poppen speelt. Bij Brut gaat het meer om authenticiteit dan om schoonheid: veel materiaal is onvolkomen of zelfs technisch gebrekkig. Het programma is gemaakt met een liefde voor het beeld - die in de grote beeldmachines die televisiestations tegenwoordig zijn, maar al te vaak verloren gaat.

Brut, elke zaterdagavond in herhaling bij Arte, van 18.25 tot 18.55u., uitsluitend via de Astra-satelliet. De eerste uitzending, op vrijdag van 20.00 tot 20.30 uur, is ook te zien via de satellieten Hot Bird en Telecom2B.


T V   V O O R A F :


Sport domineert deze zomer televisie en radio


De sportliefhebber kan deze zomer op televisie en radio menig uurtje voor de buis of aan de luidspreker doorbrengen. Drie sportevenementen, de vanmiddag begonnen Europese voetbalkampioenschappen in Engeland, de Tour France en de Olympische Spelen in Atlanta zullen de programma's van Studio Sport en de 'nieuws en sportzender' Radio 1 domineren.

Alle wedstijden van het Europees Kampioenschap Voetbal in Engeland (van 8 t/m 30 juni) worden rechtstreeks uitgezonden op Nederland 2. In de gevallen dat twee wedstrijden gelijktijdig plaatshebben zal de NOS volstaan met een samenvatting van één wedstrijd. Op dinsdag 18 en woensdag 19 juni wordt een aantal wedstrijden in samenvatting uitgezonden. De wedstrijd Nederland tegen Engeland op 18 juni zal wel rechtstreeks te volgen zijn. De NOS-radio zal alle wedstrijden van het Nederlands elftal rechtstreeks verslaan. In dagelijke avonduitzendingen op Radio 1 (22.03-23.00u.) wordt verslag gedaan van het verloop van het toernooi. Ook 's ochtens in het Radio 1 journaal na het nieuws van half acht.

Dagelijks - zolang Nederland in de race is - wordt een 40 minuten durend EK-journaal uitgezonden met reportages, achtergrond en gesprekken met voetballers, trainers en tegenstanders. Ex-international Frank Rijkaard geeft bij de NOS de analyses van de verrichtingen van het Oranje-elftal en Hans Kraay en oud-voetballer Wim Kieft volgen de buitenlandse clubs.

Zaterdag 29 juni start de Tour de France (t/m 21 juli) met de individuele tijdrit over 9,4 kilometer in Den Bosch. De rechtstreekse verslagen beginnen in de regel 15.00 uur op Nederland 2. Tijdens een aantal interessante bergettappes beginnen de uitzendingen eerder en wordt de etappe van start tot finish uitgezonden. Verder zijn er elke dag uitgebreide samenvattingen van 20.00-20.40u. Ook de radio zal iedere dag van 14.02-17.00u flitsen over de Tour laten horen. Het programma Langs de Lijn geeft 's avonds (22.03-23.00u.) samenvattingen en vooruitblikken.

Het derde grote sportevenement de Olympische Spelen begint op 20 juli en duurt tot en met 4 augustus. Naast rechtstreekse uitzendingen van de belangrijkste wedstrijden en finales, worden de prestaties van de Nederlandse sporters nauwlettend gevolgd. De uitzendingen beginnen om 15.00u. op Nederland 1 en lopen met onderbrekingen tot 5 uur 's ochtends door. Om 21.00u. nemen de omroepen van Nederland 1 het over waarna om 22.30 Studio Atlanta begint. Hierin vooral aandacht aan de Nederlandse deelnemers. Na deze uitzending van een half uur volgen de rechtstreekse verslagen. Al met al geeft dat zo'n 230 uur 'olympische' televisie.

Behalve de proloog van de Tour de France op 29 juni ook aandacht voor de finale van de World Volleybal League (van 24 t/m 29 juni) in Rotterdam, voor de TT in Assen en de Haarlemse honkbalweek. Verder de Ronde van Zwitserland (11 t/m 20 juni), het tennistoernooi in Rosmalen op gras (van 15 t/m 23 juni), op 22 en 23 juni het Nederlands Kampioenschap wielrennen in Meerssen, op 24 juni het begin van Wimbledon (tennis), de wielerklassieker San Sebastian-San Sebastian op 10 augustus en op 14 augustus de opening van de Amsterdam Arena, de nieuwe thuisbasis van Ajax. En dan hebben we in deze opsomming de sportuitzendingen van RTL, SBS6, Veronica en de buitenlandse zenders nog buiten beschouwing gelaten. Voor niet in sport geïnteresseerde kijkers en luisteraars wel erg veel van het goede.

NRC Webpagina's
8 JUNI 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)