U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s


Ulster

Akkoord over beraad
vrede Ulster

Door onze correspondent
LONDEN, 5 JUNI.
Na weken van moeizame besprekingen hebben Groot-Brittannië en Ierland vannacht in grote lijnen overeenstemming bereikt over aanpak en uitgangspunten voor het Noordiers vredesoverleg dat maandag in Belfast moet beginnen.

Bijzonderheden zouden pas in de loop van de middag, na telefonisch overleg tussen de Britse premier, John Major, en zijn Ierse collega, John Bruton, worden bekendgemaakt.

Vaststaat dat de regeringen een compromis hebben bereikt over de ontwapening van terreurorganisaties, het hete hangijzer in de besprekingen van de afgelopen weken. Aanvankelijk eiste Groot-Brittannië dat de Noordierse paramilitairen eerst de wapen s moesten inleveren voor hun politieke vertegenwoordigers aan het vredesoverleg mochten meedoen. Maar een onafhankelijke commissie onder leiding van de Amerikaanse oud-senator George Mitchell kwam begin dit jaar al tot de conclusie dat die eis onhaalba ar was. Mitchell stelde voor ontwapening synchroon aan het vredesoverleg te laten lopen. Om te voorkomen dat het ontwapeningsvraagstuk het overleg over de politieke toekomst van Noord-Ierland voortdurend zou domineren, vond de Ierse regering dat ontma nteling van wapens best kon worden opgeschoven naar het einde van de besprekingen.

Volgens Ierse bronnen zijn beide regeringen het er inmiddels over eens dat politieke toekomst en ontwapening apart worden besproken. Op aandrang van de Britse regering zal na drie maanden worden bekeken welke vooruitgang op het gebied van ontwapening i s geboekt. Maar dat betekent niet automatisch dat het vredesoverleg stokt als geen vooruitgang is gesignaleerd.

Beide regeringen hebben ook overeenstemming bereikt over de rol die oud-senator George Mitchell, een vertrouweling van de Amerikaanse president Clinton, bij het vredesoverleg zal krijgen. Dublin wilde dat Mitchell zowel het centrale vredesoverleg als d e besprekingen over ontwapening zou leiden. Maar Londen stond terughoudender tegenover zo'n dominante positie voor Mitchell, omdat de ex-politicus door de unionisten als een natuurlijke bondgenoot van de nationalisten wordt gezien.

De aanwijzingen vanochtend waren sterk dat de Ieren toch hun zin hebben gekregen. De militante dominee Ian Paisley, leider van de Democratic Unionist Party, zei gisteren al dat beide regeringen ,,een soort paus'' hebben aangesteld om de onderhandelinge n te leiden.

NRC Webpagina's
5 JUNI 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)