U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Kamer bezorgd over machtsblok bij betaal-TV

Door onze redacteuren
DEN HAAG/ROTTERDAM, 29 MEI.
De coalitiepartijen in de Tweede Kamer vinden het plan van KPN, Philips en Nethold om vanaf juli samen betaaltelevisie te gaan aanbieden ,,zorgwekkend''. D66 zal vanmiddag tijdens het vragenuurtje staatssecretaris Nuis (Media) vragen hoe deze ontwikkeling zich verhoudt met het streven om meer concurrentie op de kabel te bewerkstelligen. Kabelmaatschappijen zijn evenmin enthousiast.

De Kamerleden vinden het zorgelijk dat er nu een machtsblok ontstaat van KPN, Philips en Nethold waardoor het voor andere partijen moeilijk zal worden om ook betaaltelevisie aan te bieden. Kamerlid Van Heemskerck (VVD): ,,De kabel moet in feite zo toegankelijk zijn als krantenpapier, maar ik ben er altijd beducht voor geweest dat één partij de infrastructuur en de apparatuur in handen krijgt. Dan ontstaat er een situatie waarin je kunt manipuleren. Het ministerie van Economische Zaken zal heel zorgvuldig naar deze machtsconcentratie moeten kijken'', aldus Van Heemskerck. Volgens Tweede- Kamerlid Roethof (D66) moet de politiek erop toezien dat er een goede marktwerking komt, waarbij de keuzevrijheid van de kijker niet op oneigenlijke wijze wordt beperkt. ,,Als je ziet hoe de betaaltelevisie nu dichtgetimmerd wordt, dan kun je je afvragen of we wel de goede kant op gaan'', aldus Roethof.

Tweede-Kamerlid Van Zuijlen (PvdA) vindt het niet wenselijk dat de infrastructuur en de inhoud teveel in handen zijn van één consortium. ,,Maar ik verwacht dat minister Wijers (Economische Zaken) daar wel iets tegen zal doen met de Wet op de Economische Mededinging''. Voor het ministerie van Economische Zaken is het verbond vooralsnog echter geen reden om de overeenkomst te toetsen. ,,Wij zien niet allerlei elementen die in strijd zouden zijn met de wet. Op dit moment ondernemen we geen enkele actie. Misschien is dit meer een zaak voor Brussel'', aldus een woordvoerder.

Kabelmaatschappijen staan niet te trappelen om met Nethold, Philips en KPN in zee te gaan. Op dit moment ligt er bij de Raad van State een voorstel tot wetswijziging die er voor moet zorgen dat kabelexploitanten zelf veel meer vrijheid krijgen om diensten aan te bieden zoals betaal-televisie.

De grootste kabelmaatschappij Casema (1,2 miljoen kabels in onder meer Utrecht en Den Haag) is vanwege haar groot-aandeelhouder KPN gebonden aan het initiatief van Nethold. Nummer twee, Castel (630.000 aansluitingen in noord- Nederland), is echter van plan een eigen infrastructuur voor betaaltelevisie op te zetten.

De eerste (analoge) decoders zullen later dit jaar al aan de abonnees aangeboden worden. ,,Het gaat om de vraag wie geld verdient aan de infrastructuur'', zegt D. Honnef van Castel: ,,Wij hebben honderden miljoenen guldens geïnvesteerd in het kabelnet. Dat moeten we terugverdienen. Met Nethold geef je een deel daarvan in potentie uit handen.'' In het samenwerkingsverband dat Nethold heeft met Casema, bezit het Zuidafrikaanse concern 49 procent van de aandelen waardoor bijna de helft van de eventuele inkomsten bij Nethold terechtkomt. Voor Castel gaat dat veel te ver. Hetzelfde geldt voor het Amsterdamse A2000 (ruim 500.000 aansluitingen), dat haar conflict over decoders voor de rechter met Nethold uitvecht. In die opstelling is niets veranderd, zegt directeur H. Wolvert. Verder start Mediakabel, een bedrijf van een aantal kabelaars rond het Rotterdamse Eneco, vanaf december met een alternatief betaaltelevisie-systeem. Vanochtend heeft ook Nuon (goed voor ruim 400.000 aansluitingen) zich daarbij aangesloten waarmee het totaal komt op 1,5 miljoen aansluitingen.

NRC Webpagina's
1 JUNI 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)