U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Beursgang World Online

Nieuws

Na de beursgang World Online

Voor de beursgang

Links

World Online lijdt bijna 1 miljard verlies

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 16 FEBR. World Online heeft vorig jaar een verlies van ruim 400 miljoen euro (ruim 880 miljoen gulden) geboekt op een omzet van 220 miljoen euro. Dat heeft het Italiaanse Tiscali, de nieuwe eigenaar van de internetaanbieder, gisteren bekend gemaakt.

Tiscali als geheel leed over het hele jaar een verlies voor rente, belastingen en afschrijvingen van 452 miljoen euro. Het overgrote deel van het verlies is afkomstig van World Online. Zonder World Online boekte Tiscali een verlies van 42,3 miljoen euro (93 miljoen gulden) tegen 5,7 miljoen euro in 1999.

Vooral de fors gestegen marketingkosten als gevolg van de harder wordende concurrentie droegen bij aan het verlies. World Online spendeerde 208 miljoen euro aan marketingactiviteiten.

Het verlies omvat verder de kosten die moeten worden gemaakt voor de integratie met Tiscali, ongeveer 20 miljoen euro. Vorige week legde een deel van het voormalige topmanagement van World Online de functies neer die ze hadden gekregen in Tiscali. Ook ex-bestuursvoorzitter J. Kinsella van de internetaanbieder stapte op. Topman R. Soru van Tiscali lijkt de voorkeur te geven aan zijn eigen personeel. Aan World Online waren 25 topposities beloofd in het nieuwe bedrijf. Daarvan bleken er later maar een aantal beschikbaar.

Eind december had Tiscali circa 4 miljoen actieve abonnees. Begin dit jaar nam het ook de Franse internetaanbieder Liberty Surf over. Door de acquisities is het Sardijnse bedrijf de op een na grootste internetprovider in Europa, na het Duitse T-Online. Tiscali betaalde voor World Online 9,6 miljard gulden in aandelen.

NRC Webpagina's
16 februari 2001

   

Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC Handelsblad