U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Beursgang World Online

Nieuws

Na de beursgang World Online

Voor de beursgang

Links

Brink praat, advocaat geniet

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 23 OKT. Nina Brink, medeoprichter en nog steeds grootaandeelhouder van World Online (WOL), zet vraagtekens bij de overname van het bedrijf door het Italiaanse Tiscali en vindt dat de nieuwe directie op weerzinwekkende wijze met het personeel omgaat. Ze heeft naar eigen zeggen belangrijke lessen geleerd van de beursgang van haar bedrijf en wil een fonds van 100 miljoen euro oprichten voor gedupeerde beleggers.

Dat verklaarde Brink gisteren in het tv-programma Buitenhof waar zij voor het eerst na haar terugtreden als topvrouw van WOL commentaar gaf op de mislukte beursgang. Advocaat Oscar Hammerstein, die namens gedupeerde beleggers een juridische procedure is begonnen tegen Brink en WOL, heeft gisteren "zitten genieten" van Brinks uitlatingen. Hammerstein denkt dat de voormalige bestuursvoorzitster zijn cliënten een grote dienst heeft bewezen.

Brink bekende schuld, aldus Hammerstein. "Ze spreekt in het tv-programma zelf van 'gedupeerde beleggers', ze geeft aan voor die beleggers een fonds op te willen richten met 100 miljoen euro. Ze is dus bereid schade te betalen - alleen over de hoogte van de schadevergoeding bestaan meningsverschillen." Volgens advocaat Hammerstein werd Brink "gegrild" tijdens het interview. " Ze sprak expliciet van fouten die zijn gemaakt en erkende dat het prospectus onduidelijkheden bevatte en dus ondeugdelijk was."

In maart ging World Online voor 43 euro per aandeel naar de beurs, maar in korte tijd kelderde het aandeel tot onder de 20 euro. Brink kwam in opspraak omdat ze voor de beursgang eigen aandelen had verkocht voor een prijs ver onder de introductieprijs. Het debacle leidde tot het aftreden van Brink. Brink ziet weinig heil in de geplande overname van WOL door de Italiaanse branchegenoot Tiscali. "Ik had er niet aan gedacht ooit te worden overgenomen, ik dacht eerder aan het zelf overnemen van bedrijven." Brink, die een belang heeft van 2,6 procent in World Online, is benaderd door de bank van Tiscali om in te stemmen met de overname, maar ze zal pas een besluit nemen na een onderhoud. Inmiddels zijn twee andere grootaandeelhouders wel akkoord gegaan met het overnamebod van 20 euro per aandeel.

Nina Brink haalde gisteren fel uit naar haar opvolger, de Amerikaan James Kinsella. "Hij had beloofd het eerste jaar niemand te ontslaan en het bedrijf niet te verkopen. Weerzinwekkend vind ik de manier van optreden tegen het personeel. Werknemers die worden ontslagen, moeten apart zitten en mogen niet praten met de rest van het personeel."

NRC Webpagina's
23 oktober 2000

   

Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC Handelsblad