U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Beursgang World Online

Nieuws

Na de beursgang World Online

Voor de beursgang

Links

'Vriendenclub' procedeert

Nieuwe zaak tegen top van World Online

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 20 OKT. Commissarissen van World Online hebben op de dag van de beursgang aandelen in het bedrijf verkocht. Dat zegt advocaat R. Imhof van het Utrechtse advocatenkantoor CMS Derks Star Busman Hanotiau.

Ter voorbereiding van een mogelijke eis tot schadevergoeding heeft hij bij de Rotterdamse rechtbank een verzoek ingediend voor het horen van twintig getuigen, onder wie bestuurder Wilco Jiskoot van ABN Amro en Nina Brink, voormalig voorzitter van World Online.

Imhof voert de procedure namens een kleine twintig personen die hebben meegedaan aan het zogeheten friends and family-programma van World Online. Via dit programma konden vrienden van het bedrijf en Nina Brink bij de beursgang met voorrang inschrijven op aandelen. Hierbij waren onder meer zangeres Tina Turner en Sarah Ferguson betrokken, de hertogin van York.

In een telefonische toelichting zei Imhof vanmorgen dat hij , ,sterke aanwijzingen" heeft dat de commissarissen Avram Miller, Joel Wyler en Victor Bischoff op de dag van de beursgang aandelen verkocht hebben. "Direct of indirect", aldus Imhof. "Ze hebben natuurlijk niet verkocht als natuurlijk persoon." Welke de aanwijzingen zijn wil hij niet zeggen. World Online ontkent de beschuldigingen.Voor de commissarissen gold een zogeheten lock up. Deze regeling verbood de commissarissen aandelen te verkopen binnen 180 dagen na de beursgang op 17 maart. Volgens Imhof zijn de vermoedens ook bekend bij het openbaar ministerie en toezichthouder STE. Tegen de vierde commissaris, Henry Holterman, koestert Imhof geen verdenkingen. Er liggen nog twee andere verdenkingen ten grondslag aan de gerechtelijke procedure die Imhof begint. Zo vermoedt hij dat Tina Turner en enkele managers van World Online niet hebben betaald voor de stukken die zij in het kader van het friends and family programma gekregen hebben. Tot slot voert Imhof aan dat het prospectus kort voor de beursgang nog ingrijpend is gewijzigd. De zaak van Imhof is in potentie de vierde die voortvloeit uit de beursgang van World Online. De advocaten Hammerstein en Spong voeren een procedure tegen de begeleidende bank ABN Amro. De Vereniging van Effectenbezitters heeft nog altijd een zaak in voorbereiding. Zij wordt niet langer vertegenwoordigd door J. Hoff, tot voor kort werkzaam bij Loyens & Loeff, maar door J. Lemstra van Pels Rijcken. Tot slot loopt er een zaak waarin gedupeerde beleggers vertegenwoordigd worden door de advocaat B. van der Goen.

NRC Webpagina's
20 oktober 2000

   

Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC Handelsblad