U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE



Beursgang World Online

Nieuws

Overname door Tiscali

Na de beursgang World Online

Voor de beursgang

Links

Negatieve reactie van beleggers

World Online mikt op nieuwe strategie

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 26 JULI. De promotie van het eigen imago is in de nieuwe strategie van World Online naar de achtergrond geschoven. Het internetbedrijf neemt daarmee verder afstand van de omstreden oprichter Nina Brink.

Dat heeft de nieuwe bestuursvoorzitter James Kinsella vanochtend laten weten tijdens een telefonische toelichting op de kwartaalcijfers. De veelgeplaagde internet-aanbieder wil zijn geld in de toekomst hoofdzakelijk gaan aanwenden om het klantenbestand te vergroten en het netwerk te verbeteren. "Het is een grote verschuiving in de strategie", zegt Kinsella. Kinsella wil World Online "meer focus" geven. De topman wil bepaalde activiteiten daarom afstoten - zoals de verkoop van aan het bedrijf gekoppelde artikelen (zoals t-shirts), het zelf ontwikkelen van inhoud voor de eigen webpagina's en de vormgeving van websites.

De omzet van World Online steeg in het tweede kwartaal ten opzichte van het eerste kwartaal met 37 procent tot 55,4 miljoen euro (122 miljoen gulden). Het grootste deel van de omzet werd behaald door een efficiëntere exploitatie van het netwerk (43 miljoen euro). World Online bezit zelf geen kabels, maar wel zogeheten 'interconnectiepunten', oftewel: schakelkasten waarin het internet- verkeer wordt afgehandeld. Het bedrijf investeert fors in deze kasten. Daarnaast wil World Online in heel Europa klantenbestanden gaan opkopen. Het bedrijf heeft zijn oog vooral laten vallen op noodlijdende kleine internetaanbieders waarvan de bestanden aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Het verlies is zoals verwacht verder toegenomen. In het eerste kwartaal bedroeg het verlies ruim 98 miljoen euro. In het tweede kwartaal was dat 121 miljoen euro. Beleggers reageerden teleurgesteld. De koers van het aandeel daalde vanochtend met 4,7 procent tot 12,20 euro.

Het nettoverlies werd beperkt door rente-inkomsten van 15 miljoen euro. Deze werden behaald met de 1,6 miljard euro die World Online tijdens zijn beursgang in maart wist op te halen.

Kinsella heeft verschillende nieuwe bestuurders aangesteld die zijn strategie moeten gaan verwezenlijken. Een van hen is Martin Sever (ex- Microsoft) die World Online's toegangspoort op internet winstgevend moet gaan maken. Kinsella was voorheen eveneens werkzaam voor de Amerikaanse software-maker Microsoft. World Online had in de maand juni 3,7 miljoen geregistreerde abonnees waarvan er 2,4 miljoen actief waren. In een kwartaal zijn er 700.000 abonnees bijgekomen. Het bedrijf probeert agressief de Franse en Britse markten binnen te dringen. De kosten van de omzet zijn hierdoor in het tweede kwartaal gestegen tot 73,4 miljoen euro, in vergelijking met 35,6 miljoen euro in het eerste kwartaal.

NRC Webpagina's
26 juli 2000

   

Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC Handelsblad