U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE



Beursgang World Online

Nieuws

Overname door Tiscali

Na de beursgang World Online

Voor de beursgang

Links

WOL-vergadering in gespannen sfeer

Door onze redacteur MICHIEL VAN NIEUWSTADT
ROTTERDAM, 19 JUNI. De aandeelhoudersvergadering van World Online was vanmorgen nauwelijks vijf minuten gaande of president-commissaris V. Bischoff dreigde voorzitter P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters uit de zaal te laten verwijderen.

De maatregel tekende de wat gespannen sfeer in een vergadering die vanmorgen om half elf in de Rotterdamse Doelen begon voor een publiek van niet meer dan 150 aandeelhouders. Zou de vergadering in het Engels worden gehouden, vroeg De Vries namens 3.500 aandeelhouders van de internetaanbieder. En zo ja, wilde Bischoff dan een formeel voorstel doen om van het Nederlands af te wijken? En zou Bischoff te laat aangemelde aandeelhouders accepteren, wilde De Vries verder weten.

Na een net iets te formele reactie van Bischoff volharde De Vries in zijn vragen, waarop de president commissaris zei: "Mijnheer, als u in deze zaal wilt blijven, gaat u nu zitten." Een collega-aandeelhouder redde De Vries uit de netelige situatie: "De vragen zijn duidelijk. Wilt u ze beantwoorden?" Dat deed Bischoff.

Iets meer dan drie maanden na de dramatisch verlopen beursgang van World Online konden aandeelhouders van de internetaanbieder het management vandaag ter verantwoording roepen. Maar eerst grepen commissarissen en raad van bestuur de kans zich te verdedigen. Vanaf de beursgang hebben de koersen van alle internetaanbieders een duikeling gemaakt. Scherpe op- en neerwaartse koersbewegingen horen bij deze markt, aldus Bischoff. "Toen wij op 17 maart naar de beurs gingen was onze waardering de helft van die van [de Spaanse internetaanbieder] Terra", zei hij verder. "We zijn conservatief geweest."

De aanstelling van de Amerikaan James Kinsella als nieuwe bestuursvoorzitter van World Online werd nog voor de middag zonder problemen aanvaard. Kinsella greep de gelegenheid aan om in ferme taal duidelijk te maken dat hij de onderneming weer op de rails zal zetten. "Wij hebben het voorrecht gehad onze klanten op het internet te introduceren", zei de 40-jarige Amerikaan in zijn openingsspeech. "Dat vertegenwoordigt een enorme latente waarde." Voor uitspraken over de toekomstige strategie van World Online vroeg hij aandeelhouders geduld tot de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal op 26 juli aanstaande.

Financeel bestuurslid R. Houtman gaf aan dat World Online intussen 45 schriftelijke "reacties" heeft gehad van aandeelhouders of hun vertegenwoordigers. Hij wees er fijntjes op dat een kort geding vorige maand door World Online is gewonnen en dat nog geen formele claims zijn binnengekomen. Iets na het middaguur kregen aandeelhouders de kans voor hun eerste inhoudelijke vragen.

NRC Webpagina's
19 juni 2000

   

Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC Handelsblad