U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE



Beursgang World Online

Nieuws

Overname door Tiscali

Na de beursgang World Online

Voor de beursgang

Links

Meer kans voor claims

'Actie World Online goed voor beleggers'

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 9 JUNI. De partijen die juridische stappen hebben ondernomen naar aanleiding van de beursgang van World Online, vinden dat hun positie is versterkt nu World Online haar werknemers een bedrag gaat betalen ter grootte van het verlies dat zij bij de beursgang hebben geleden.

Volgens een woordvoerder van de internet-provider gaat het niet om een schadeloosstelling, maar om een secundaire arbeidsvoorwaarde.

Directeur P. de Vries van de Vereiniging van Effectenbezitters (VEB) vindt het onlogisch dat World Online slechts een gedeelte van de beleggers die in maart op het fonds inschreven een vergoeding betaalt. "Ik gun het de werknemers van harte, maar ik vind het vreemd dat World Online onderscheid maakt tussen haar werknemers en andere beleggers. Ook de werknemers wisten dat beleggen in aandelen risico's inhoudt. Kennelijk voelt World Online zich toch verantwoordelijk." De Vries vindt dan ook dat het bedrijf door de betaling impliciet schuld bekent.

Volgens VEB-directeur hebben zich inmiddels 14.000 gedupeerde beleggers bij zijn vereniging gemeld. Hij zegt meer dan negentig procent van de gedupeerde beleggers te vertegenwoordigen die vergoeding eisen van World Online en de bij de beursgang betrokken banken, ABN Amro en Goldman Sachs . "De gedupeerden stromen toe", aldus De Vries.

De VEB heeft gisteren een stichting opgericht, die de claims van de beleggers bundelt. "We treden alleen op namens de beleggers die bij ons zijn aangesloten. Het is niet zo dat als er duidelijkheid komt over een vergoeding ook nog anderen aan kunnen haken." De VEB eist een vergoeding voor het verschil tussen de uitgiftekoers van de aandelen en de koers die de aandelen nu hebben, of hadden toen onze leden ze verkochten.

Advocaat G. Spong, die zegt namens ongeveer 4.000 beleggers op te treden, wijst er op dat het woord schadeloosstelling nogal wat juridische consequenties heeft. Een schadeloosstelling impliceert volgens hem dat World Online schade heeft berokkend. Spong vermoedt dat de positie van de beleggers door de actie is versterkt. "Ik denk dat met name de begeleidende banken niet blij zullen zijn met dit nieuws", zegt hij. "Onze positie, met name in het strafrechtelijke traject, is versterkt. Ik denk dat ook de Officier van Justitie met belangstelling kennis heeft genomen van het bericht." De advocaat B. van der Goen, die zegt vooral namens grote buitenlandse beleggers op te treden, noemt de vergoeding de zoveelste blunder van het bedrijf. Volgens hem is het helemaal niet mogelijk wat World Online wil. "Er zijn twee mogelijkheden. Ofwel het gaat om een schadeloosstelling ofwel om een secundaire arbeidsvoorwaarde. In het eerste geval bevoordeelt World Online een groep crediteuren, in het tweede geval moet er gewoon loonbelasting en sociale lasten worden betaald. Hoe dan ook, dit is schitterend voor mijn cliënten."

NRC Webpagina's
9 juni 2000

   

Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC Handelsblad