U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Beursgang World Online

Nieuws

Na de beursgang World Online

Voor de beursgang

Links

Beursgang laat niemand koud


Internetbedrijf World Online kreeg vanmiddag notering aan de beurs. Blijdschap bij de familie Brink, die nu miljardair is. Op de beurs Geldzaken was men minder enthousiast.

Door onze redacteuren

AMSTERDAM/UTRECHT, 17 MAART.De beursgang van Internetbedrijf World Online ging vanmiddag aan bijna niemand voorbij. Zelfs niet aan het winkelend publiek. Op Beursplein 5 stonden vanochtend al enkele politiebusjes om de bewakingsdienst van de effectenbeurs bij te staan. Later op de dag verzamelden zich tien bodyguards om oprichtster en miljardair Nina Brink te beveiligen.

Om elf uur zit de hele familie Brink in het Amstel Hotel koffie te drinken. Ze zijn vrolijk, alsof ze naar een bruiloft gaan. Nina Brinks moeder komt ook nog binnen. Nina springt op, omhelst haar. Haar moeder straalt. Om hen heen, op afstand, staan bankiers en adviseurs. Ze maken haar er om half twaalf op attent dat de auto's voorgereden zijn. Iedere minuut gaat Nina Brinks mobiele telefoon. Ze geeft hem steeds aan haar man. "Neem jij even op?"

Op naar de beveiligde beurs. De officiële plechtigheden rondom de beursnotering vinden plaats in een benauwd kamertje. Van het motto Freedom of Movement van de Internet-provider blijft weinig over. Brink bedankt medewerkers en investeerders en geeft 100.000 euro aan een goed doel. Beurspresident George Möller zegt trots te zijn dat "het symbool van de nieuwe economie" naar Amsterdam is gekomen. Hopelijk volgen meer van dit soort fondsen, zegt hij.

Bij particuliere beleggers op de beurs Geldzaken in Utrecht zijn de meningen over World Online minder euforisch. Zeker wanneer vanuit Utrecht de verbinding met de effectenbeurs in Amsterdams volledig wegvalt, waardoor zij de openingskoers (50,20 euro) niet mee kunnen krijgen.

Gerard de Boer (49) bijvoorbeeld lacht nerveus. Vanacht om 4 uur kreeg deze particuliere belegger 350 aandelen van World Online toegewezen. Stomverbaasd was hij toen hij op dat late tijdstip het email bericht van ABN Amro binnenkreeg. "Ik rekende op 20 30 aandelen." Dat het er veel meer werden zit De Boer niet helemaal lekker. "Ik wil er een aantal houden, maar dump de rest. World Online blijft een riskant fonds."

Veel particuliere beleggers hebben juist bewust niet geïnvesteerd in World Online, zo blijkt op de beurs. Het aandeel wordt te duur gevonden. "Wat ik een redelijke prijs vind? 5 Euro. Dat is een mooie prijs voor een bedrijf dat nog geen winst maakt". Of het risico is te groot: "Je kunt voorlopig beter beleggen in datgene wat Internet mogelijk maakt: kabels en verbindingskasten." Of men noemt het een luchtbel: "Ik wacht op de koerscorrectie."

Het debacle op de beurs van Via.Networks enkele weken geleden, toen net na de introductie de koers kelderde, staat bij de kleine belegger vers in het geheugen. Dat kan ook met World Online gebeuren, zegt Jan de Lange, een 25-jarige bedrijfskundige die voor zijn lol jus d'orange rondrijdt en voor zijn geld in aandelen handelt. "Je kunt wel aandelen World Online kopen, maar dan moet je ze dezelfde dag ook weer weg doen. Dat is het enige wat ik er in zie."

Toch knaagt ook de twijfel. Neem het echtpaar Klein dat al dertig jaar belegt. Mijnheer Klein (52) zegt het ene moment: "Ik ben zelfs speciaal abonnee geworden, maar heb daarna nooit bericht ontvangen." Even later: "Het is een luchtbel. Een dramatische ontwikkeling die heel wat beleggers de kop gaat kosten. Het lijkt wel een casino. Het is me allemaal veel te agressief." Maar toch abonnee? "Ik had interesse voordat de hele hype uitbarstte. Daarna niet meer."

Martien en Diny van Laarschot, beiden 39 jaar oud, zien World Online juist helemaal zitten. Het echtpaar had voor 30.000 gulden ingeschreven. "Uiteindelijk hebben we maar dertien aandelen gekregen", zegt Martien, klant bij de Rabobank. Toch zijn ze niet teleurgesteld. "We wisten dat de belangstelling heel groot zou zijn." De aandelen zijn meteen vanochtend in de verkoop gegaan.

Bij het Instituut voor de Nieuwe Economie is de sfeer over World Online zelfs uitgesproken negatief. Vanochtend probeerde dit maatschappijkritische gezelschap bij de uitgang van de beurs de Gouden Zeepbel aan Nina Brink te overhandigen voor "de onovertroffen wijze waarop het bedrijf beleggers tot bellen blazen heeft weten aan te zetten." Dankzij de bodyguards heeft Nina Brink er vermoedelijk niets van gemerkt.

NRC Webpagina's
17 MAART 2000

   

Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC Handelsblad