Dossier Varkenswet
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Varkens

Nieuws

Varkenspest

Gevolgen voor de sector

Rechtszaken tegen de wet

Alternatieven op de wet

Politieke consequenties

Chronologie Wet Herstructurering Varkenshouderij

Links

Lexicon nieuwe varkenswet


Enkele sleutelwoorden uit de Reconstructiewet Concentratiegebieden, die het aangezicht zal veranderen van Utrecht, Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg.

  • Concentratiegebieden. In deze provincies liggen de concentratiegebieden Zuid en Oost, waar zich verreweg het grootste deel van de miljoenen varkens, kippen en koeien bevindt. Stankoverlast, milieubelasting en gevaar voor ziekten als de varkenspest vragen om een betere spreiding - en vermindering - van de veehouderijen in deze gebieden.

  • Reconstructiegebieden. Daarom zijn hier 'reconstructiegebieden' aangewezen waar herverdeling van de ruimte plaatsvindt. 'Reconstructiecommissies', als proef op sommige plaatsen al ingesteld, zullen daar drie zones aanwijzen waarin veehouderijen wel of niet zijn toegestaan:

  • Extensiveringszones. Varkens- en kippenhouderijen mogen zich hier zich niet vestigen of uitbreiden. Deze 'veearme' zones komen rond natuurgebieden, die het meest lijden onder verzuring, vermesting en verdroging. Door de strengere regels zullen duizenden bedrijven worden beëindigd en soms gedwongen verplaatst. Het landschap wordt er mooier;

  • Verwevingsgebieden. Daar lopen landbouw, woonfuncties en natuur door elkaar. De landbouw mag alleen uitbreiden binnen 'sterlocaties';

  • Ontwikkelingsgebieden.Uitbreiding en vestiging van intensieve veehouderijbedrijven is toegestaan.

  • Varkensvrije zones. Naast de veearme gebieden komen er ook zones die geheel varkensvrij zijn. Deze zones, van één kilometer breed, zijn bedoeld als bescherming tegen verbreiding van besmettelijke ziekten als de varkenspest.

  • NRC Webpagina's
    12 december 2000

        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad