Dossier Varkenswet
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Varkens

Nieuws

Varkenspest

Gevolgen voor de sector

Rechtszaken tegen de wet

Alternatieven op de wet

Politieke consequenties

Chronologie Wet Herstructurering Varkenshouderij

Links

Varkensplan verbaast Kamer

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 5 OKT. Innoveren is altijd controversieel, vindt minister Brinkhorst (Landbouw). Juist daarom is hij voorstander van een proef met de industriële productie van voedsel en vlees in een megaflat met varkens en kippen en andere 'producten'. Dan komt het debat tenminste op gang, vindt hij. Gisteren voer hij alvast door de Rotterdams haven met directeur Scholten van het Havenbedrijf, op zoek naar een geschikte locatie voor de 'varkensflat'.

Het plotselinge vuur van de minister voor de geïndustrialiseerde landbouw wekt verbazing in de Tweede Kamer. CDA en SP noemen het idee "onrealistisch". SP'er R. Poppe vroeg zich af of de minister "gek is geworden. Hiermee verliezen we boeren en dieren." Hij zal vragen stellen aan de minister. Ook de VVD ziet "helemaal niets in dit plan", aldus Kamerlid J. Geluk. "Ik vraag me af of de minister met beide benen op de grond staat." De kritiek richt vooral op de verhuizing van landbouw uit het platteland naar een industrieterrein. Landbouw moet juist worden ingezet voor versterking van het platteland, vinden VVD, CDA en ChristenUnie. Geluk (VVD) ziet wel wat in efficiënter gebruik van de landbouwgrond op kleinere schaal, door bedrijven die zich zelfstandig samen vestigen.

PvdA en D66 staan wel positief tegenover de vestiging van varkenshouders op industrieterreinen. P. ter Veer, partijgenoot van Brinkhorst (D66) noemt het plan "fantastisch". "Wij vinden al jaren dat varkenshouders een plekje in het buitengebeid moeten krijgen. Ze hebben ook nu geen band met het land." De Consumentenbond en de Stichting Natuur en Milieu (SNM) verwachten dat de varkensflats op veel weerstand stuiten bij de consument. Ze zien voordelen voor het milieu. Maar SNM vindt dat landbouw "een band met het land" moet houden. Voorzitter Doornbos van de Land- en Tuinbouworganisatie LTO kan zich " weinig voorstellen" bij een zo vergaande industrialisatie van de landbouw in een agroproduktiepark. Hij is vóór innovatie, maar vraagt zich af "of de minister wil dat in Nederland alleen bos en moeras overblijft."

NRC Webpagina's
5 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad