Dossier Varkenswet
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Varkens

Nieuws

Varkenspest

Gevolgen voor de sector

Rechtszaken tegen de wet

Alternatieven op de wet

Politieke consequenties

Chronologie Wet Herstructurering Varkenshouderij

Links

Brinkhorst wil proef doen met varkensflats

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 4 OKT. Minister Brinkhorst (Landbouw) wil geld beschikbaar stellen voor een proef met een 'agroproductiepark' voor grootschalige industriële landbouw, waarin onder meer plaats is voor varkens in flats.

Brinkhorst zei dit gisteren bij de ontvangst van een rapport hierover van de Nationale Raad voor Landbouwkundig Onderzoek (NRLO). De minister denkt aan een in het rapport voorgesteld 'Deltapark' van 30 tot 100 hectare in de Rotterdamse haven. De plannenmakers gaan uit van een gebouw van 1.000 bij 400 meter in zes verdiepingen. Hier is ruim plaats voor 300.000 varkens, 1,2 miljoen kippen en een zalmkwekerij van een halve hectare. Bovenop het gebouw komen kassen.

De mest vanuit de 'varkensflats' zou meteen kunnen worden gebruikt voor de daar eveneens gesitueerde glastuinders en champignontelers. Slachterijen en vleesverwerkingsbedrijven ter plaatse kunnen zorgen voor export naar het buitenland via de haven. Brinkhorst zal het idee binnenkort bespreken met de gemeente Rotterdam. Het agropark in Rotterdam is een van de vier projecten die zijn uitgewerkt in het rapport van de NRLO, dat in opdracht van het ministerie is geschreven. Volgens het rapport biedt een dergelijk park vele voordelen. Zo is er minder transport en ruimte nodig voor de bedrijfstakken die nu zijn verspreid over het land. De opstellers hebben ook 'voorbeeldparken' ontworpen voor in de Eemshaven in Groningen, de Noordoostpolder en Gelderland, waar een 'multipark' zou kunnen komen met ruimte voor 'agrotoerisme'.

Brinkhorst is het eens met de opstellers van het rapport dat er veel weerstand te verwachten is tegen de agroproductieparken. Hij erkent dat "er een zekere vervreemding in zit" om varkens in flats te houden. Hij laat zich daardoor echter niet weerhouden. "Innoveren is altijd controversieel", vindt hij. " We zijn vaak beter in neezeggen dan in jazeggen. Met neezeggen loop je minder risico's, maar verlies je ook de toekomst. Als Nederland zijn vooraanstaande rol in de voedselproductie wil behouden, kan dat niet zonder au." Hij vindt dat een maatschappelijk debat over de ethische aanvaardbaarheid gevoerd moet worden aan de hand van zo'n voorbeeldpark.

NRC Webpagina's
4 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad