Dossier Varkenswet
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Varkens

Nieuws

Varkenspest

Gevolgen voor de sector

Rechtszaken tegen de wet

Alternatieven op de wet

Politieke consequenties

Chronologie Wet Herstructurering Varkenshouderij

Links

Belgische dierenartsen stappen naar de rechter

Door onze redacteur EGBERT KALSE
DEN HAAG, 29 JULI. De drie Belgische dierenartsen die worden verdacht van fraude met Nederlandse varkens, ontkennen iedere schuld.

Op 7 augustus dient in Zwolle een kort geding van drie Belgische dierenartsen tegen de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer. De drie worden ervan verdacht gezondheidsverklaringen voor varkens te hebben verstrekt aan Nederlandse varkensboeren, zonder dat daadwerkelijk controles hebben plaatsgevonden. Ook zouden ze de boeren vaccins hebben geleverd, zodat die hun varkens zelf konden inenten. Eerder deze week heeft de GD daarom hun vergunningen geschorst.

De dierenartsen eisen in het kort geding dat ze onmiddellijk weer bevoegd worden om in Nederland varkens te keuren. Hun Brusselse advocaat M.O. Meulenbelt zegt gesteund te worden door ongeveer zestig varkensboeren. De boeren hadden een contract met de dierenartsen en willen geen nieuwe arts zoeken.

De drie veeartsen worden er volgens het ministerie van Landbouw van verdacht valse verklaringen te hebben afgegeven aan varkenshouders. Daardoor leek het of de varkens gecontroleerd waren door de artsen, terwijl in werkelijkheid geen controle had plaatsgevonden. Ook verstrekten zij een vaccin tegen de ziekte van Aujeszky aan varkenshouders, die deze entstof zelf bij hun varkens inspoten. De dierartsen verstrekten vervolgens certificaten alsof zij de enting hadden gedaan. Ook dat is verboden.

Via hun advocaat laten de dierenartsen weten dat ze de controles wel degelijk hebben uitgevoerd. Dat er soms andere handtekeningen onder de verklaringen staan, komt volgens hen omdat hiervoor machtigingen waren afgegeven.

Wegens de fraude en de mogelijke risico's voor de gezondheid van de varkens zijn in totaal honderdtwintig varkenshouderijen in het zuiden van het land tijdelijk 'op slot' gezet door het ministerie van Landbouw. Pas als een onderzoek naar de gezondheid van de dieren is afgerond, hetgeen ongeveer drie weken in beslag neemt, zullen de boeren hun varkens weer mogen verkopen.

Volgens advocaat Meulenbelt is de schorsing van de drie artsen onterecht. ,,De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft slechts gerapporteerd aan het openbaar ministerie. Van een vervolging is nog geen sprake. De GD mag daarom de contracten met mijn cliënten niet opzeggen.'' ,,Dan wordt zonder enige reden hun inkomenskraan dichtgedraaid.'' Meulenbelt verwacht dat de rechter zal zeggen dat de Gezondheidsdienst pas op de plaats moet maken tot duidelijk is hoe het echt zit.

Woordvoerder Fris van de Gezondheidsdienst reageert laconiek op de komende rechtszaak van de drie artsen. ,,Ze hebben een samenwerkingscontract met ons ondertekend en de regels daarvoor zijn helder. Als een partij die regels overtreedt, dan mogen wij de overeenkomst schorsen.'' Volgens Fris heeft de Algemene Inspectiedienst, ,,na een maand intensief onderzoek'', geconcludeerd dat er sprake is van fraude. ,,Wij gaan af op de AID, zij hebben een opsporingsbevoegdheid.''

G. Bos van het openbaar ministerie in Den Bosch, dat de strafzaak tegen de veeartsen leidt, zegt desgvraagd alleen onderzoek te doen naar de verstrekking van de entstof aan veehouders. ,,Als in het late najaar, na onderzoek, blijkt dat de veeartsen en de boeren in overtreding zijn geweest, zullen zij daarvoor gestraft worden'', aldus Bos. Het ongeoorloofd inenten van varkens valt in de categorie economische delicten.

Varkensvoorman Chr. van Gisbergen van landbouworganisatie LTO Nederland zegt ervan overtuigd te zijn dat niet alle honderdtwintig varkenshouders bewust fouten hebben gemaakt. Hij betreurt het dat ,,het zelfreinigend vermogen'' van de sector, waar de laatste jaren hard aan is gewerkt, blijkbaar toch faalt op sommige plekken. ,,Dit is niet goed voor het aanzien van de sector'', aldus Van Gisbergen.

NRC Webpagina's
29 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad