Dossier Varkenswet
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Varkens

Nieuws

Varkenspest

Gevolgen voor de sector

Rechtszaken tegen de wet

Alternatieven op de wet

Politieke consequenties

Chronologie Wet Herstructurering Varkenshouderij

Links

Belgische veeartsen gaven valse certificaten

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 28 JULI. De 120 varkenshouders die gisteren door het ministerie van Landbouw geblokkeerd zijn wegens het vermoeden van fraude, hebben valse gezondheidsverklaringen gekregen van een Belgische dierenartsenpraktijk. Deze artsen doen dit op verzoek van de varkenshouders zelf. Onderzoek van de Algemene Inspectiedienst (AID) in Kerkrade en justitie in Den Bosch heeft dit uitgewezen. Het departement heeft de 120 bedrijven in het zuiden van het land verboden varkens van hun bedrijf af te voeren.

Volgens Landbouw bestaat "het redelijke vermoeden" dat zij, samen met hun Belgische dierenarts, hebben gefraudeerd met verklaringen over de aanwezigheid van dierziekten bij de varkens. De Belgische praktijk heeft nevenvestigingen in Nederland. Overigens zijn er volgens het ministerie geen aanwijzingen dat de varkens besmettelijke ziekten als varkenspest hebben. Het gaat slechts om verklaringen die zijn afgegeven zonder dat er daadwerkelijk controle heeft plaatsgevonden. Daarom is niet met zekerheid te zeggen of de dieren aan een ziekte lijden.

Boeren zijn verplicht varkens voor de export eens in de vier weken door een dierenarts te laten onderzoeken. Gebleken is dat dierenartsen verklaringen van achter hun bureau afgeven. Hiermee besparen de boeren geld. Volgens justitie zijn er formulieren waarin staat dat een dierenarts de varkens heeft ingeënt tegen de ziekte van Aujeszky, een besmettelijke ziekte. Dat is niet gebeurd. Ook is op een aantal bedrijven vaccinatiemateriaal aangetroffen. Boeren mogen zelf niet vaccineren. Landbouworganisatie LTO-Nederland heeft geschokt gereageerd. Na de uitbraak van varkenspest in 1997 moeten boeren er alles aan doen om het blazoen schoon te houden, vindt de organisatie.

NRC Webpagina's
28 juli 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad