Dossier Varkenswet
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Varkens

Nieuws

Varkenspest

Gevolgen voor de sector

Rechtszaken tegen de wet

Alternatieven op de wet

Politieke consequenties

Chronologie Wet Herstructurering Varkenshouderij

Links

Europese Rekenkamer:

'Nederland stimuleerde varkenspest'

Door onze correspondent BEN VAN DER VELDEN
BRUSSEL, 25 FEBR. De Europese Rekenkamer heeft scherpe kritiek op de Nederlandse aanpak van de varkenspest in 1997 en 1998. Het Nederlandse beleid stimuleerde juist verspreiding van de ziekte, aldus de Rekenkamer.

De Rekenkamer sluit zich in haar vanmiddag verschenen rapport aan bij het negatieve oordeel van de Europese Commissie over het Nederlandse beleid - indertijd onder de verantwoordelijkheid van minister Van Aartsen, de huidige minister van Buitenlandse Zaken.

Van Aartsen heeft destijds de kritiek van de Europese Commissie als " peanuts" afgedaan. Zijn opvolger bij Landbouw, Brinkhorst, heeft onlangs Nederlandse fouten erkend, maar heeft de Europese Commissie gevraagd om een aangekondigde strafkorting van 220 miljoen gulden te halveren. Dat heeft de Commissie geweigerd. De EU-ministers van Landbouw moeten binnen drie maanden een definitief besluit nemen over de strafkorting. De Europese Rekenkamer meent dat tijdelijke opschorting van de preventieve slacht in Nederland indertijd heeft geleid tot verspreiding van de varkenspest. De daaruit voortvloeiende kosten voor de begroting van de Europese Unie belopen tenminste 135 miljoen euro. Uit een accountantsonderzoek is gebleken dat er 33 procent minder varkens bij destructiebedrijven aankwamen dan er voor vernietiging bij centrale slachthuizen waren aangeleverd.

Volgens de Rekenkamer was er bij de uitvoering van deze regeling onvoldoende controle. Er zijn gevallen geconstateerd waarin boeren te hoge schadeloosstellingen ontvingen. In een geval kreeg een boer twee schadeloosstellingen voor dezelfde biggen. De Europese Commissie heeft wegens de gebrekkigheid van deze Nederlandse regeling geweigerd om zeventig miljoen euro aan de uitvoering bij te dragen.

Volgens het rapport van de Rekenkamer kunnen betalingen die Nederland aan varkensboeren heeft gedaan in veel gevallen niet worden geverifieerd. Bij schadevergoedingen voor zeugen ging Nederland er van uit dat er per dier 4,73 biggen waren. Als gevolg hiervan hebben boeren schadevergoedingen gekregen voor biggen die zij niet bezaten. Zo kreeg een boer ten onrechte een vergoeding voor 1.272 biggen. In totaal werd volgens de Kamer voor 175.000 nooit vernietigde biggen schadevergoedingen betaald. Als de Europese Commissie niet had geweigerd Nederland hiervoor financieel te steunen, had dit de EU 10, 7 miljoen euro gekost.

Onze Haagse redactie voegt hier aan toe: De Tweede Kamer-fracties van VVD en PvdA en D66 willen het oordeel van de Europese Commissie snel met Brinkhorst bespreken. Binnenkort praat de Kamer met de minister over de boete. De drie fracties vinden het "teleurstellend" dat de Europese Commissie de boete handhaaft, maar verbinden daar vooralsnog geen politieke conclusies aan. "Het is achteraf makkelijk oordelen", aldus Ter Veer (D66), "maar wij moeten het front gesloten houden, We hebben tijdens de bestrijding meermalen overleg gehad met de minister en toen niets onoirbaars geconstateerd. Daar blijven wij bij."

NRC Webpagina's
25 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad