Dossier Varkenswet
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Varkens

Nieuws

Varkenspest

Gevolgen voor de sector

Rechtszaken tegen de wet

Alternatieven op de wet

Politieke consequenties

Chronologie Wet Herstructurering Varkenshouderij

Links


DEN HAAG, 22 FEBR. Het mestoverleg tussen minster Brinkhorst (Landbouw) en varkenshoudersvakbond NVV heeft gisteren niet tot concrete resultaten geleid. De bond gaat in cassatie tegen een uitspraak van de rechter dat de minister nog dit jaar de varkensstapel met tien procent mag inkrimpen.

Het gerechtshof in Den Haag verklaarde in januari dit jaar een eerdere, afwijzende uitspraak van een Haagse rechtbank hierover nietig. De Varkenswet was daarmee deels hersteld. De NVV van varkensvoorman Wien van den Brink had eerdere zaken over het verminderen van het aantal varkens zonder schadevergoeding in kort geding gewonnen.

De bonden hoopten dat Brinkhorst de korting van tien procent pas zou inzetten als het nieuwe mestbeleid spaak zou lopen, als stok achter de deur. De minister heeft echter weinig keus. Door de uitspraak van het hof is de wet weer deels effectief en moet die uitgevoerd worden. Belangenorganisaties als Natuur & Milieu en de verzamelde waterbedrijven in het Waterpact hebben al laten weten Brinkhorst voor de rechter te zullen slepen als hij de korting niet uitvoert. Ook in het kabinet vindt Brinkhorst weinig steun voor het niet uitvoeren van de wet.

"Jammer", oordeelt Van den Brink. "De minister drijft ons hiermee in de armen van cassatie. Zolang er juridische wegen openliggen om de uitspraak aan te vechten, moeten wij die benutten", vindt Van den Brink. Afgelopen zaterdag kwam Brinkhorst wel tot een akkoord met landbouworganisatie LTO-Nederland. Beide partijen kwamen overeen dat boeren de komende drie jaar meer mest mogen produceren dan tot nu toe was afgesproken. Ook krijgen boeren betere kansen hun bedrijven te beëindigen en hun stallen om te ruilen voor woonruimte. Over de hoeveelheid milieu-onvriendelijke stoffen (stikstof en fosfaat) uit dierlijke mest die na 2003 op een hectare landbouwgrond mag worden uitgereden, werd geen overeenstemming bereikt.

LTO-Nederland heeft het afgelopen weekeinde laten weten de bodemprocedure tegen de gedwongen krimp van de varkensstapel door te zetten. In die zaak doet de rechter naar verwachting in april uitspraak. De verwachting luidt dat, zeker gezien de recente uitspraak van het gerechtshof, LTO weinig kans maakt die zaak te winnen.

NRC Webpagina's
22 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad