Dossier Varkenswet
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Varkens

Nieuws

Varkenspest

Gevolgen voor de sector

Rechtszaken tegen de wet

Alternatieven op de wet

Politieke consequenties

Chronologie Wet Herstructurering Varkenshouderij

Links

Deelakkoord drie jaar

Veehouders mogen meer mest leveren

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 21 FEBR. Veehouders mogen de komende drie jaar meer mest produceren dan tot nu toe was afgesproken. Ook krijgen ze meer mogelijkheden hun bedrijf te beëindigen en hun stallen om te ruilen voor bouwgrond.

Wel zal nog dit jaar tien procent van de varkens 'uit de markt gehaald worden'.

Dat is het resultaat van bijna twintig uur onderhandelen tussen de ministers Brinkhorst (Landbouw) en Pronk (Milieu) en landbouworganisatie LTO Nederland. Zaterdagavond maakten beide partijen, na een marathonsessie van ruim elf uur, de resultaten bekend. De Tweede Kamer reageerde instemmend op het akkoord.

Brinkhorst verklaarde na afloop tevreden te zijn over het resultaat van de onderhandelingen. ,,We hebben meer dan voldoende elementen voor een verstandig voorstel aan het kabinet'', zei hij. De afspraken resulteren volgens hem uiteindelijk in een veel kleinere intensieve veehouderij. ,,Ik denk nog steeds dat er ongeveer zesduizend bedrijven zullen moeten stoppen'', aldus de minister. Hij heeft in totaal 1,5 miljard gulden voor de sanering beschikbaar.

Van een volledig akkoord over het mestplan van het kabinet is echter geen sprake, zo benadrukten beide partijen. Brinkhorst en LTO blijven van mening verschillen over de normen in 2003.

Brinkhorst houdt vast aan de regels die de Europese Nitraatrichtlijn hiervoor stelt. Die richtlijn moet in 2003 zijn geëffectueerd. LTO noemt dat onhaalbaar en vreest chaos in de sector. Ook zouden de gevolgen voor het milieu van de mest (de uitstoot van stikstof en fosfaat) moeilijk te meten zijn. Zaterdag is afgesproken dat een wetenschappelijke commissie de meetmethode gaat testen.

Voorzitter G. Doornbos van LTO zei in een verklaring ,,hier niet met blijdschap te zitten''. Hij is tevreden dat de normen tot 2003 zijn opgerekt, maar noemt het onnodig dat de minister nog dit jaar tien procent van de varkens uit de markt haalt. De minister heeft hiertoe het recht na een arrest van het gerechtshof in Den Haag.

LTO kondigde aan een lopende rechtszaak hiertegen door te zetten ,,Wij willen een adequate vergoeding'', aldus Doornbos. Feitelijk zal overigens slechts vier tot vijf procent van de veestapel uit de markt gehaald hoeven te worden, de rest is al verdwenen door boeren die hun bedrijf hebben verkocht.

De varkenshoudersbond NVV van Wien van den Brink zou vanmiddag om vier uur een gesprek hebben met Brinkhorst. Verwacht wordt dat Van den Brink niet veel aan het akkoord kunnen wijzigen.

NRC Webpagina's
21 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad