Dossier Varkenswet
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Varkens

Nieuws

Varkenspest

Gevolgen voor de sector

Rechtszaken tegen de wet

Alternatieven op de wet

Politieke consequenties

Chronologie Wet Herstructurering Varkenshouderij

Links

Europese boete voor bestrijding varkenspest

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 16 FEBR. Nederland krijgt waarschijnlijk een strafkorting van 220 miljoen gulden voor fouten die gemaakt zijn bij de bestrijding van de varkenspest in 1997. Dat staat in een brief die het ministerie van Landbouw deze week ontving van Eurocommissaris Byrne van consumentenzaken.

De Europese Commissie zou vandaag beslissen over de korting. Daarna moet de Landbouwraad, de vergadering waarin de Europese ministers van Landbouw maandelijks bijeen komen, uiterlijk over drie maanden over het voorstel van Europese Commissie stemmen.

Nederland heeft in totaal zo'n 440 miljoen gulden van de 3 miljard kosten voor de aanpak van de varkenspest gedeclareerd bij Brussel. Vorige maand probeerde minister Brinkhorst (Landbouw) de strafkorting te verlagen. Hij erkende toen voor het eerst dat Nederland fouten heeft gemaakt en wellicht teveel van de gemaakte kosten bij de bestrijding heeft gedeclareerd. Hij zei echter ook niet akkoord te gaan met een algemene korting van 25 procent. Volgens Brinkhorst zou het maximale bedrag van de strafkorting geen 220 miljoen maar 110 miljoen gulden, moeten bedragen.

Brinkhorsts voorganger Van Aartsen heeft altijd gezegd dat Nederland niets te verwijten viel bij de aanpak van de varkenspest, op wat kleine foutjes na. Alle besluiten die tijdens de bestrijding van de varkenspest zijn genomen zouden zijn goedgekeurd door Europa, aldus Van Aartsen. Volgens de Europese Commissie deed Nederland ten tijde van de varkenspest (vanaf februari 1997) te weinig om de verspreiding van de pest te voorkomen. Ook werden er onvoldoende varkens preventief gedood.

Om het voorstel van de Europese Commissie te verwerpen moet de Landbouwraad unaniem tegen het voorstel stemmen. Die kans is klein. Bij een eerdere stemming in de Landbouwraad over de strafkorting bleek dat drie lidstaten voor de boete waren. Nederland stemde als enige lidstaat tegen, de rest (tien lidstaten) onthield zich van stemming. Landbouw gaat nu proberen de drie voorstemmers alsnog over te halen tegen het voorstel te stemmen.

Mocht de strafkorting doorgaan, dan kan Nederland alleen nog proberen bij het Europese Hof voor Justitie in Straatsburg de korting geschrapt te krijgen. De boete wordt echter niet uitgesteld en moet betaald worden tot de rechter anders beslist. Dit kan wel twee jaar in beslag nemen.

NRC Webpagina's
16 februari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad