Dossier Varkenswet
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Varkens

Nieuws

Varkenspest

Gevolgen voor de sector

Rechtszaken tegen de wet

Alternatieven op de wet

Politieke consequenties

Chronologie Wet Herstructurering Varkenshouderij

Links

Conflict LTO en Brinkhorst over varkens

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 25 JAN. Landbouworganisatie LTO Nederland verschilt van mening met minister Brinkhorst (Landbouw) over een rechterlijke uitspraak over de varkenswet. Varkenshouders hoeven volgens de organisatie hoe dan ook geen tien procent van hun veestapel in te leveren aan de staat.

Dat concludeert LTO Nederland na beraad met haar juristen. Volgens LTO vervalt de korting van tien procent weer op het moment dat de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), die het proces tegen de staat had aangespannen, in cassatie gaat tegen de uitspraak van vorige week. De kans dat de NVV dat doet, wordt door betrokkenen op "honderd procent" geschat.

Het Haagse gerechtshof bepaalde afgelopen vrijdag dat een eerdere uitspraak deels ongeldig is. Begin 1999 stelde een rechter in een zaak tussen de NVV en de staat delen van de varkenswet buiten werking. Het Hof stelde vorige week echter vast dat de korting van tien procent van de varkensstapel " proportioneel" is. De tweede geplande korting, die dit jaar doorgevoerd zou worden en nog eens een krimp van vijf tot vijftien procent van de varkensstapel zou betekenen, is volgens het Hof niet rechtmatig en blijft buiten werking.

Brinkhorst stelde na de uitspraak van vorige week dat hij "in principe weer de mogelijkheid heeft boeren te dwingen tien procent van hun varkens zonder schadevergoeding aan de staat af te staan". Hoewel hij niet duidelijk maakte of hij van dat recht gebruik zal maken, wil hij de uitspraak gebruiken om de landbouworganisaties weer om de tafel te krijgen, om te overleggen over zijn nieuwe mestplan. LTO-voorzitter Doornbos laat weten best bereid te zijn "een informeel gesprek" met Brinkhorst te voeren, maar noemt het "pertinent onjuist" dat de rechtszaak Brinkhorst een middel geeft om de vastgelopen onderhandelingen met de landbouworganisaties weer te starten.

NRC Webpagina's
25 januari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad