Dossier Varkenswet
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Varkens

Nieuws

Varkenspest

Gevolgen voor de sector

Rechtszaken tegen de wet

Alternatieven op de wet

Politieke consequenties

Chronologie Wet Herstructurering Varkenshouderij

Links

'Reducties rechtmatig'

Arrest geeft staat gelijk over varkens

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 21 JAN. Een korting van 10 procent op de varkensstapel is niet onrechtmatig en mag gewoon doorgaan. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag gisteren vastgesteld.

Het hof deed uitspraak in een zaak die de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) had aangespannen tegen de staat over de Varkenswet. Het is voor het eerst dat de staat gelijk krijgt in een serie rechtszaken over de varkensproblematiek.

De kortingsmaatregel is "geschikt en noodzakelijk" om het milieu te beschermen tegen het mestoverschot en maakt geen inbreuk op het Europese landbouwrecht of het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, zo oordeelde het hof.

Minister Brinkhorst (Landbouw) heeft verheugd gereageerd op de uitspraak en wil zo snel mogelijk met "alle goedwillenden in de sector" om de tafel. Brinkhorst wilde niet zeggen of hij de korting nu ook daadwerkelijk gaat uitvoeren. De NVV reageerde teleurgesteld en overweegt tegen de uitspraak in cassatie bij de Hoge Raad te gaan.

Het arrest van het hof volgt op een reeks van rechtzaken over de varkenswet. Die stelden in december 1998 en februari 1999 grote delen van de Varkenswet buiten werking, omdat de staat weigerde een schadevergoeding voor de afgenomen varkensrechten te geven. Dat zou in strijd zijn met de eigendomsclausule in het EVRM. Daardoor kwam de sanering van de varkenshouderij stil te liggen. Het hof stelde dat de geplande tweede korting van nog eens 5 tot 15 procent van de varkensstapel "niet proportioneel" is. Dat deel van het mestoverschot wordt door andere boeren dan varkenshouders veroorzaakt. Conclusie van het hof is dat de tweede korting niet mag worden toegepast op de betrokken bedrijven. De Varkenswet, die in 1997 werd ingesteld, bepaalde dat iedere boer in twee stappen ongeveer een kwart van zijn varkens zou moeten wegdoen. Toenmalig landbouwminister Van Aartsen had deze maatregel ingesteld om zo 14 miljoen kilogram fosfaat uit varkensmest uit de markt te halen omwille van het milieu. De uitspraak van gisteren verandert weinig aan het Nederlandse mestbeleid. Brinkhorst heeft onlangs een alternatief mestplan ingediend dat leunt op de Europese Nitraatrichtlijn, een milieumaatregel.

NRC Webpagina's
21 januari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad