Dossier Varkenswet
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Varkens

Nieuws

Varkenspest

Gevolgen voor de sector

Rechtszaken tegen de wet

Alternatieven op de wet

Politieke consequenties

Chronologie Wet Herstructurering Varkenshouderij

Links

'Nitraatrichtlijn genegeerd'

Brussel daagt Nederland om mest voor hof

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 20 JAN. De Europese Commissie zal Nederland waarschijnlijk deze maand voor het Europese Hof van Justitie dagen omdat het mestbeleid niet voldoet aan de zogenoemde Nitraatrichtlijn. Nederland riskeert daarmee een boete die kan oplopen tot een half miljoen gulden per dag.

Minister Brinkhorst (Landbouw) heeft eind vorige maand in een uitgebreide brief gepoogd Brussel te overtuigen van de juistheid van het Nederlandse mestbeleid. De Commissie lijkt daar echter niet van overtuigd te zijn en neemt op 27 januari een besluit over het Nederlandse verweerschrift.

Ingewijden melden dat het ,,waarschijnlijk'' is dat Brussel Nederland voor het Europese Hof van Justitie in Straatsburg zal dagen. ,,Feitelijk voldoet Nederland niet aan de Nitraatrichtlijn.'' De hoogte van de boete zal in een aparte procedure worden vastgesteld, maar dat kan nog twee jaar duren.

Deze Europese Nitraatrichtlijn, een milieumaatregel, stelt dat Nederland op 20 december vorig jaar al had moeten voldoen aan de strenge milieu-eisen. Die schrijven voor dat maximaal 300 kilogram fosfaat uit dierlijke mest per hectare landbouwgrond mag worden uitgereden. Daar voldoet Nederland bij lange na niet aan.

Nederland heeft altijd volgehouden dat het eigen mest-systeem, Minas, beter functioneert dan de Nitraatrichtlijn. In eerste instantie wilde Nederland pas in 2008 of 2010 aan de door Brussel gestelde Nitraatrichtlijn voldoen. Inmiddels is Brinkhorst overstag en hanteert ook hij de deadline van 2003.

Brinkhorst en zijn collega Pronk (Milieu) hebben in december vorig jaar hun 'integrale aanpak mestproblematiek' naar Brussel gestuurd.

In dat plan stellen zij dat, door veehouders mestafzetcontracten te laten sluiten met akkerbouwers, vanaf het jaar 2002 op akkerland hooguit 170 kilo dierlijke mest per hectare mag worden verspreid. Op grasland is dat 300 kilo, in 2003 aflopend tot 250 kilo. Brussel houdt vast aan maximaal 170 kilogram voor ieder type landbouwgrond, maar laat wel ruimte om daar van af te wijken.

Naast een aantal technische bezwaren tegen het Nederlandse mestbeleid vindt de Commissie dat ook het nieuwe mestbeleid van Pronk en Brinkhorst niet aan de Europese regels voldoet. Zij stelt dat er in de jaren 2000 tot 2002 ,,geen concrete maatregelen'' zijn om de richtlijn na te komen.

Het ministerie van Landbouw is officieel nog niet op de hoogte van het voornemen van de Europese Commissie om naar het Hof van Justitie te stappen.

NRC Webpagina's
20 januari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad