Dossier Varkenswet
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Varkens

Nieuws

Varkenspest

Gevolgen voor de sector

Rechtszaken tegen de wet

Alternatieven op de wet

Politieke consequenties

Chronologie Wet Herstructurering Varkenshouderij

Links

Brinkhorst eens met Brussel

Strafkorting 110 miljoen na varkenspest

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 14 JAN. De Nederlandse overheid is alsnog bereid een strafkorting van de Europese Commissie van 110 miljoen gulden te accepteren voor fouten die zijn gemaakt bij de bestrijding van de varkenspest in 1997.

De Commissie had Nederland eerder een forfaitaire korting van ongeveer 200 mijoen gulden opgelegd, maar dat was voor minister Brinkhorst (Landbouw) " onacceptabel". Gisteren heeft Brinkhorst een gesprek gehad met de Eurocommissaris voor Consumentenzaken, Byrne. Daar verdedigde Brinkhorst de declaratie die Nederland naar aanleiding van de bestrijding van de varkenspest naar Brussel heeft gestuurd. De kosten die gemaakt worden bij de bestrijding van veteriniaire rampen als de varkenspest mogen deels verhaald worden op de Europese Commissie. Brussel keurde in eerste instantie echter zo'n 25 procent van het gedeclareerde bedrag af, omdat Nederland "onterecht en te hoog" gedeclareerd zou hebben. Een dergelijke forfaitaire korting was voor Brinkhorst "politiek en praktisch onaanvaarbaar". Hij heeft Byrne verzocht concrete fouten, zoals fouten bij de preventieve maatregelen en opkoopregelingen, uit te werken. Zelf gaf Brinkhorst aan in te zien dat sommige bedragen wellicht te hoog waren ingeschat. Brinkhorst stelde vervolgens gisteren bereid te zijn de korting te schikken op ongeveer 110 miljoen gulden. "De regels over het te declareren bedrag zijn niet allemaal glashelder. Nederland heeft ze op sommige punten wellicht iets te ruim geïnterpreteerd, de Commissie iets te strak" aldus een woordvoerder van de minister vanmiddag.

Brinkhorst zou Byrne verzocht hebben iets ruimhartiger om te gaan met de door Nederland gevraagde 800 miljoen gulden. "Ik ga geen messen trekken als u bepaalde concrete punten uit de declaratie afwijst, maar als u vasthoudt aan de korting van 25 procent ga ik door tot het Europese Hof", zou Brinkhorst tegen Byrne hebben gezegd. Byrne wil volgende week een besluit nemen over de declaratie, uit het gesprek van gisteren werd niet duidelijk hoe hij er over dacht.

Brinkhorsts voorganger Van Aartsen heeft zich altijd fel verzet tegen het accepteren van een strafkorting. Alle maatregelen die hij ten tijde van de varkenspest heeft genomen zijn eerst voorgelegd aan het Permanent Veterinair Comité in Brussel. Daarmee zou volgens Van Aartsen de verantwoordelijkheid voor de maatregelen ook bij Brussel zelf liggen. Hij erkende wel dat "bij dergelijke enorme operaties fouten gemaakt worden".

NRC Webpagina's
14 januari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad