NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 



Overzicht eerdere
afleveringen


 VAKANTIEWERK
 UITBUITING
 REGELS
 INFORMATIE
 INKOMSTEN
 STUDIEBEURS
 KINDERBIJSLAG
 VEILIGHEID
 BELASTING
 BUITENLAND
 WERK ZOEKEN
 BOEKEN
 LINKS

Terug naar artikel

Naar het buitenland
Een geslaagde periode als vakantiekracht in het buitenland vereist een goede voorbereiding in Nederland en oplettendheid op de plaats van bestemming. Het belangrijkste is een contract in een voor de vakantiewerker te begrijpen taal. Laat in het contract salaris, werkomschrijving, werktijden, duur, opzegtermijn en eventuele beloningen als huisvesting, reiskosten en verzekeringen vastleggen.

Zelfs als aan al deze criteria is voldaan, is waakzaamheid geboden. Een contract biedt namelijk aan twee partijen rechtsgeldigheid. Bestudeer het contract daarom nauwgezet om later niet voor verrassingen te komen staan. Controleer bijvoorbeeld de valuta. Een oude truc is de uitbetaling in de weinig waardevolle Filippijnse dollars waar Amerikaanse verwacht werden.

In het geval dat reiskosten vergoed worden, is het niet ongebruikelijk dat de werkgever verlangt dat de vakantiekracht de reiskosten naar de bestemming betaalt. Ter plekke wordt het bedrag dan terugbetaald. Aan het einde van het contract krijgt de arbeidskracht dan het geld of het ticket voor de terugreis. Toch is het aan te raden geld achter de hand te hebben om op elk gewenst moment terug te kunnen naar Nederland.

Geef in ieder geval nooit het paspoort af. Dat is verboden bij de Nederlandse wet en mag ook in het buitenland niet verlangd worden. Wel is het in de meeste landen verplicht een identiteitsbewijs op zak te hebben. Nuttig is om enkele kopieën van het paspoort te maken.

Een doorsnee reisverzekering geeft bijna altijd onvoldoende dekking voor vakantiewerk in het buitenland. Bij een buitenlandse arbeidsovereenkomst draagt de werkgever premies af en is de arbeidskracht dus in het gastland verzekerd. Controleer bij de werkgever of dit daadwerkelijk gebeurd is en let ook op de inhoud. De verzekering is niet altijd naar Nederlandse richtlijnen; de Nederlandse verzekeraar kan vertellen wat de verzekering in het gastland dekt en welke percentages worden vergoed. Eventueel kan dan een extra verzekering afgesloten worden. Sommige verzekeraars bieden ook een specifieke vakantiewerk-verzekering.

In de gevallen dat er geen sprake is van een duidelijke arbeidsovereenkomst (klusjes tegen kost en inwoning, vrijwilligerswerk) kan formulier E-111 in sommige gevallen uitkomst bieden. Wie bij het ziekenfonds verzekerd is, kan dit internationaal geldende formulier daar aanvragen. Het geeft recht op zorg zoals die in het gastland gebruikelijk is. Overleg echter vooraf met het ziekenfonds of dit formulier inderdaad dekking geeft en, als dit zo is, of extra verzekeringen nog van nut zijn.

In Nederland zijn tevens tal van organisaties die, tegen betaling, het vakantiewerk in het buitenland regelen. Dat kan makkelijk zijn maar oplettendheid is geboden. Als het allemaal te goed klinkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo.

NRC Webpagina's
14 mei 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MEI 1998