NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 



Overzicht eerdere
afleveringen


SPEELGOED
GEEF KINDEREN VRIJHEID
RAGES
KWALITEITSCONTROLE
TELETUBBIES, SMURFENSNOT EN ANDERE RAGES
ALLOCHTONE KINDEREN
SPELCOMPUTERS
SINTERKLAASINTOCHTEN
ONTWIKKELING
MAAK EEN RAGE
EISEN
MISSTANDEN
MUSEA
VERKIEZING
GRAFIEKEN
LINKS

Action Man | Barbie | Playmobil | Dazzle Ball
Lego | Knuffelbeesten | Glow in the Dark | Jenga

Lego-robot

Het grote nieuws op speelgoedgebied is Cybermaster van Lego Technic: een gemotoriseerd voertuig dat wordt bestuurd vanaf de computer. De pc dient dus als afstandsbediening. De machine is beperkt te programmeren. Zij kan uit zichzelf een rondje rijden en halverwege met haar grijparm iets oppakken. In de praktijk is de lol van het programmeren er al snel af. Veel leuker is het haar zelf te besturen.

In het Cybermasterpakket zit een cd-rom waarop alles duidelijk wordt uitgelegd. De eigenaar krijgt een rondleiding per taxi door een futuristische stad waar hij kan zien wat de mogelijkheden zijn. Zo ontvangt hij ook de bouwinstructies van werktuigbouwkundige Joe, die om onduidelijke redenen BRT-Vlaams spreekt. Bij moeilijkheden kun je Joe virtueel op de schouder tikken.

Het grote nadeel van Cybermaster is de hoge prijs. Weinig ouders zullen hun kind zoiets duurs geven. Bovendien moeten ze de juiste computer in huis hebben, een Pentium 90 Mhz met Windows 95. Net als vader bij de kassa zijn vierhonderd zuurverdiende guldens heeft neergeteld, blijkt dat hij ook nog eens voor 25 gulden aan batterijen moet kopen.

Het bouwen van Cybermaster vergt verbijsterend veel geduld. De moeilijkheidsgraad is hoog. Een volwassen, professionele IT'er, die niet met zijn naam in de krant wil, had zes volle uren nodig om het karretje aan de praat te krijgen. Een vasthoudend kind van tien is er waarschijnlijk zeker een week lang mee zoet.

Rondom het motorblok uit de Cybermasterkoffer zijn drie standaardmodellen te bouwen, maar daarop valt eindeloos te varieren. De koffer bevat een flink basispakket aan Lego Technic en is makkelijk te combineren met andere dozen.

Is Cybermaster de prijs en de moeite uiteindelijk waard? De vormgeving van de standaard voertuigen is heel mooi, de computergraphics zijn prachtig en het idee is zeker spectaculair. Maar de uitwerking is weinig vernieuwend. In feite kan Cybermaster niet veel meer dan een gewone radiografisch bestuurbare auto. Sommige van die auto's kunnen ook geprogrammeerd worden.

Nieuw is de koppeling aan de computer, maar dat is in zekere zin een nadeel. Met een gewone afstandsbediening kun je namelijk de straat op, met Cybermaster zit je aan de computer gekluisterd.

Wie iets echt moois wil hebben, kan beter wachten tot volgend jaar, als 'Mindstorms' in Nederland wordt uitgebracht. In Groot-Brittannie en de Verenigde Staten is deze grote broer van Cybermaster een groot succes. De Mindstormsmachine is pas echt te programmeren. Zij begrijpt opdrachten als 'Als je een schemerlamp ramt, rij een stukje terug en sla rechtsaf'. Bovendien heeft de machine een geheugen, zodat zij van haar fouten kan leren. Zij zal zich dus geen tweede keer aan die schemerlamp stoten.

Verder is de robot - want dat is het in feite - uitgerust met veel meer sensoren dan Cybermaster, waaronder een primitief oog zodat hij beter op de omgeving kan reageren. Het schijnt dat er een camera en een tijdklok op het apparaat kunnen worden gemonteerd. Zo kan de robot om drie uur 's nachts naar je bed rijden om een foto van je te maken als je slaapt.

NRC Webpagina's
12 NOVEMBER 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) NOVEMBER 1998