U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


NIEUWS OP HET NET

UITGEVERS

JOURNALISTIEK

ADVERTENTIES

OMROEPEN

NEDERLAND

VERENIGDE STATEN

BUITENLAND

KIJKGEDRAG

NRCWEBSITES

INTERNET

TOP-5 Nederland

Wat zijn de beste Nederlandse nieuwssites? Internetjournaliste Marie-José Klaver, medewerker van NRC Handelsblad, bekeek diverse nieuwssites en stelde haar persoonlijke top-5 samen.

Marie-José Klaver

Er zijn maar weinig Nederlandse websites die een paar keer per dag actueel nieuws brengen. In vergelijking met landen als Groot-Brittannië, Duitsland en de Verenigde Staten worden Nederlanders on line slecht geďnformeerd. De meeste nieuwssites bieden slechts een beperkt aantal berichten en er is geen enkele kwaliteitskrant die, zoals bijvoorbeeld de New York Times, gratis de hele inhoud op het web zet.

1. NOS Nieuws
De nieuwssite van de NOS is een nieuwkomer. Sinds december vorig jaar probeert de televisieredactie een actueel overzicht van het nieuws te bieden in tekst en beeld. Dat lukt uitstekend. NOS Nieuws wordt enkele malen per dag geactualiseerd en bevat een grote hoeveelheid korte en middellange nieuwsberichten. Sommige artikelen zijn voorzien van beeldmateriaal dat ook op televisie is uitgezonden. De lay-out is rustig en overzichtelijk. De weerkaart is bijzonder fraai. Wie met de muis over de verschillende gebieden in Nederland beweegt, ziet rechtsboven in het scherm precies waar welke temperatuur heerst. Een groot nadeel van de site is het ontbreken van een archief en een zoekmachine.

2. Radio Nederland Wereldomroep
In vijf talen voorziet Radio Nederland Wereld Omroep (RNW) surfers van nieuws. De site biedt veel actueel nieuws en een aantal uitgebreide dossiers. Veel nieuws is gericht op de Nederlander in het buitenland en buitenlanders die zich willen verdiepen in de Nederlandse zeden en gewoonten. Even browsen bij RNW en je kunt tijdens familiebezoeken zo goed meepraten over de laatste trends en gratis internetaanbieders dat het lijkt alsof je nooit bent weggeweest. Op de site zijn ook nieuwsuitzendingen te beluisteren in RealAudio. Op de dagelijkse nieuwsbrief met korte berichten zijn meer dan 10.000 mensen geabonneerd.

3. Nu.nl
Achter Nu.nl gaat geen traditioneel medium schuil. De nieuwssite is een initiatief van Merien van Houten, de directeur van de zoekmachine Ilse. Een groot deel van het nieuws van Nu.nl is afkomstig van het ANP en andere persbureaus. De selectie is uitstekend. Vooral op het gebied van financieel nieuws en internetnieuws onderscheidt Nu.nl zich van andere Nederlandse nieuwssites. Nu.nl wordt met videofragmenten en rubrieken als Film en Achterklap (entertainmentnieuws) steeds meer een volwaardige nieuwssite. De opmaak is erg prettig: een goede vlakverdeling in rustige kleuren met duidelijke letters.

4. Teletekst
De Teletekst-site is een wonder van eenvoud. De webeditie ziet er vrijwel hetzelfde uit als de tv-versie. Alleen is op het net de navigatie veel sneller dan met de afstandsbediening bij de tv. Wie heel snel geďnformeerd wil worden en geen zin heeft lange berichten te lezen of een keuze te maken uit verschillende rubrieken is met de Teletekst-site misschien wel het beste af. De gratis te downloaden Teletekst-screensaver gaat op zoek naar nieuws als u even niet aan het werk bent. In een speciale browser verschijnen telkens de laatste nieuwsberichten. Het enige nadeel van Teletekst is de onhandige URL (teletekst.nos.nl). De NOS is vergeten teletekst.nl te registreren en nu is een ander bedrijf eigenaar van het domein.

5. Volkskrant
Op de onlangs vernieuwde website van de Volkskrant is dagelijks een selectie van het nieuws uit de krant te lezen. Het nieuws is onderverdeeld in rubrieken als Nederland, Internationaal en Nieuwe media. Onder Nieuwe media is de rubriek Netnieuws te vinden, een overzicht van het internationale internetnieuws dat niet in de papieren krant verschijnt. De Volkskrant maakt goed gebruik van de vele interactieve mogelijkheden die het net biedt. Zo is de webrubriek Single een verlengstuk van de papieren krant. Het is een goed bezocht discussieplatform voor alleenstaanden. Single hoort bij een e-mailcorrespondentie tussen een man en een vrouw die in de rubriek Dag in Dag uit ook in de papieren krant is te lezen. De webrubriek is inmiddels uitgegroeid tot een datingplatform, zo was in de krant te lezen. Op veler verzoek mogen de discussianten nu ook hun e-mailadres op de website plaatsen zodat ze contact met elkaar kunnen opnemen.

NRC Webpagina's
29 juni 2000

Zeeburg

Voorburg

Twente

Intermediair

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad