U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


THE NETHERLANDS

FACTS

NEWS

BEHAVIOUR

RULES

FOREIGNERS

IMPRESSIONS

BOOKS

INTERNET

Verblijfstitels

Vreemdelingen kunnen onder bepaalde voorwaarden in Nederland blijven. Om zich hier te vestigen, maar ook om hier te studeren of stage te lopen. Een overzicht van de verschillende verblijfstitels voor (legale) vreemdelingen:

Regulier verblijf

  • Vreemdelingen die afkomstig zijn uit een niet-visumplichtig land (bijvoorbeeld een land van de Europese Unie) kunnen naar Nederland komen en hier maximaal drie maanden verblijven. De vreemdeling moet beschikken over een geldig document voor grensoverschrijding, bijvoorbeeld een paspoort. Voor vreemdelingen van buiten de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte (EER) geldt daarnaast als voorwaarde dat de vreemdeling gedurende zijn verblijf over eigen middelen van bestaan beschikt en over voldoende geld om het vertrek uit Nederland te betalen.

  • Vreemdelingen die uit een visumplichtig land komen, mogen Nederland alleen met een geldig visum binnenreizen. Het visum moet worden aangevraagd bij de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging (ambassade of consulaat) in het land van herkomst of in het land waar de vreemdeling verblijft. Een visum is geldig voor maximaal drie maanden.

  • Vreemdelingen die uit een visumplichtig land afkomstig zijn en langer dan drie maanden in Nederland willen blijven, moeten in principe in het bezit zijn van een Machtiging tot Voorlopig Verblijf (MVV). De machtiging moet in het land van herkomst (of verblijf) worden aangevraagd bij de Nederlandse ambassade of het consulaat. Wanneer een MVV wordt afgegeven, mag een vreemdeling naar Nederland afreizen. De vreemdeling moet zich na binnenkomst in Nederland binnen drie dagen melden bij de vreemdelingendienst voor het aanvragen van een verblijfsvergunning.

    Als een vreemdeling in Nederland mag blijven, krijgt hij een Vergunning Tot Verblijf (VTV) voor één jaar. Deze vergunning moet hij elk jaar bij de vreemdelingendienst laten verlengen. Na vijf jaar kan een vreemdeling een aanvraag indienen voor een vergunning tot vestiging. In principe wordt een vergunning tot verblijf alleen afgegeven als:

    1. een 'wezenlijk Nederlands belang' met de toelating van de vreemdeling is gediend. Bijvoorbeeld: vreemdelingen met een specialistisch beroep dat niet of in onvoldoende mate door Nederlanders (of door Europeanen) wordt uitgeoefend

    2. er 'klemmende redenen van humanitaire aard' in het geding zijn (gezinshereniging of medische behandeling)

    3. de aanvraag overeenkomt met een internationale overeenkomst of verdrag.

  • Vreemdelingen kunnen bij de vijfde verlenging van hun verblijfsvergunning een Vergunning tot vestiging (Vtvest) aanvragen. De vreemdeling moet dan over voldoende inkomsten beschikken voor het eigen levensonderhoud. Een uitkering die ten laste van de openbare kas komt geldt niet als inkomen. Ook mag de vreemdeling geen crimineel verleden hebben. De vergunning tot vestiging wordt ingetrokken, als de vreemdeling zich buiten Nederland vestigt.

    Asiel

    Asielzoekers zijn vreemdelingen die een asielaanvraag indienen. De asielzoeker vraagt daarmee bescherming tegen vervolging wegens politieke overtuiging, geloof, ras, nationaliteit of het behoren tot een bepaalde sociale groep in het land waar hij vandaan komt. Ook voor asielzoekers zijn er verschillende vergunningen:

    • Een asielzoeker van wie de aanvraag is gehonoreerd, wordt toegelaten als vluchteling. De vluchteling krijgt de zogenoemde A-status uitgereikt op grond van artikel 10 van de vreemdelingenwet. Aan deze status is geen termijn gebonden.

    • Asielzoekers die niet in aanmerking komen voor een A-status, maar vanwege klemmende redenen van humanitaire aard toch niet worden teruggestuurd, kunnen in aanmerking komen voor een Vergunning Tot Verblijf (VIV) zonder beperkingen. Deze wordt ook wel VTV-humanitair genoemd. Degene die een dergelijke VTV hebben mogen ook gaan werken.

    • De Voorwaardelijke Vergunning Tot Verblijf (VVTV) is een bijzondere vergunning tot verblijf die aan asielzoekers wordt verleend die niet worden teruggestuurd naar hun land van herkomst omdat de situatie daar zeer slecht is. Het gaat vooral om mensen die een oorlog ontvluchten. Als de situatie in het land van herkomst is verbeterd, kan men worden teruggestuurd. Is dit niet het geval dan kan men na drie jaar een VTV krijgen. Houders van een VVTV mogen gefaseerd integreren in de Nederlandse samenleving. In het eerste jaar mag men oriëntatie- en taalcursussen volgen en kortdurende arbeid verrichten. In het tweede jaar mag men naast kortdurend werk ook een beroepsopleiding volgen. In het derde jaar mogen VVTV-ers werken zonder beperkingen. Een tewerkstellingsvergunning is dus niet vereist.

    www.inburgernet.nl

  • NRC Webpagina's
    6 juli 2000

    Marriage

    Naturalisation

    Residence permits

    Municipal registration


    English version

        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad