Profiel Big Brother
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 

BIG BROTHER
SURROGAAT VOOR HET LEVEN
ENQUÊTE
BIANCA
BIG BUSINESS
PRODUCENT
RECENSIE
KIJKERS
KIJKCIJFERS
SOAP OF QUIZ
ALMERE
INTERNET
PSYCHOLOGIE
LINKSOverzicht eerdere
afleveringen Profiel


Beeld uit Big Brother. Foto: Kippa

Big Brother is zowel veelbekeken als veelbesproken. Dagelijks kijken gemiddeld ruim 1,2 miljoen Nederlanders naar dit televisieprogramma, om er de volgende dag uitgebreid over na te praten. Waarschijnlijk nog meer Nederlanders vragen zich in verbijstering af hoe het mogelijk is dat zo veel mensen naar zo weinig kijken. ,,Het kán eigenlijk niet.''

Wat is Big Brother?
Op donderdag 16 september ging het reallife tv-programma Big Brother van start. Negen mensen leven 100 dagen samen in een huis, afgesloten van de buitenwereld. Er zijn geen telefoons, televisie of computer in het huis aanwezig. In alle vertrekken hangen camera's die het gedrag van de bewoners 24 uur per dag registreren. De groepsleden leven niet in luxe; ze verbouwen groente in de moestuin, wassen met de hand en hakken zelf hout. Om de zoveel weken valt een van de bewoners af. De groepsleden nomineren bij elke afvalronde ieder twee personen, maar het publiek bepaalt wie van hen het huis moet verlaten. Na 78 dagen Big Brother nemen nog 5 mensen aan het programma deel. De hoogtepunten op een rij:

Op de eerste dag arriveren de negen nieuwe bewoners één voor één bij het Big Brotherhuis in Almere. Na afscheid van vrienden en familie te hebben genomen betreden ze het huis, waarna de eerste contacten worden gelegd.

Na drie dagen moeten de bewoners voor de eerste keer twee van hun huisgenoten nomineren. Met moeite, zo blijkt.In totaal worden vijf van de negen bewoners genomineerd, waarvan er één - Martin - op de achtste dag wordt weggestemd door het kijkerspubliek. Vier dagen later geeft Tara aan dat ze het huis wil verlaten, omdat ze haar vrienden en familie mist. De Amsterdamse Mona neemt haar plaats in.

Op dag 36 stemmen Big Brother-adepten Sabine weg. Zij en haar Big Brother-vriendje Bart waren eerder door de groep genomineerd, omdat ze ‘te klef' waren. Wanneer Sabine vertrokken is volgt een collectieve huilbui en verslagenheid over de ‘onmenselijkheid van Big Brother'. Een week later geven Bianca en Mona aan dat ze het Big Brother-huis willen verlaten om zich bij hun familie te voegen. Ze krijgen, tot hun grote verrassing, beiden een beloning van tien duizend gulden.

Twee nieuwe bewoonsters, Cyrille en Anouk, moeten weer wat leven in de brouwerij brengen. Maar bij de derde nominatieronde worden ze bijna unaniem genoemd. Cyrille verlaat uiteindelijk het Big Brotherhuis, gevolgd door Anouk, die het gevecht van Bart verliest. De oude garde - Ruud, Willem, Karin, Maurice en Bart - blijft achter. Op 6 en 20 december verlaten alsnog twee bewoners het Big Brotherpand. De drie overblijvers blijven tot 30 december bij elkaar. Tijdens de laatste aflevering kan het publiek via een stemming bepalen wie de hoofdprijs - een kwart miljoen - krijgt.

NRC Webpagina's
2 DECEMBER 1999

Klik voor een plattegrond van het huis

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) DECEMBER 1999