U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Cahier Peper

Nieuws

Politieke gevolgen

Ontslag Peper

Onderzoek Rotterdamse gemeenteraad

Rapport COR

Declaraties

Links

Peper dreigt raadscommissie met de rechter

Door onze redacteuren GEERT VAN ASBECK en TOM-JAN MEEUS
ROTTERDAM, 25 FEBR. Minister A. Peper (Binnenlandse Zaken) opent opnieuw frontaal de aanval op de Rotterdamse raadscommissie die zijn declaraties onderzoekt. Hij meent dat de commissie afspraken schendt en stelt de commissieleden en hun adviseurs van KPMG ,,persoonlijk aansprakelijk'' voor ,,het niet naleven van fundamentele spelregels''.

Dit heeft advocaat J. Mentink, na overleg met Peper, vanochtend meegedeeld. Een maand geleden staakte Peper zijn aanvallen op de commissie na overleg met premier Kok. De minister zag toen af van aangekondigde juridische actie tegen de commissie. Mentink kondigt nu echter opnieuw juridische stappen aan tegen het ,,stelletje stiekemerds'' dat ,,smadelijke informatie'' uit laat lekken, terwijl Peper in afwachting is van nadere vragen dan wel voorlopige bevindingen van de commissie. ,,Men heeft er blijkbaar smul in Peper kapot te maken. Dat pik ik echt niet meer.'' Vanochtend is bevestigd dat Peper er niet in is geslaagd alle eerder gestelde vragen over zijn declaraties in detail te beantwoorden. De commissie ging om tien uur in beraad en moet nu besluiten of Peper opnieuw vragen krijgt dan wel of zij nu voorlopige bevindingen op schrift stelt. Die krijgt Peper overigens daarna onder alle omstandigheden nog voorgelegd.

Mentink zegt dat Peper deze week de commissie nog heeft geschreven dat hij beschikbaar is om eventueel nadere vragen te beantwoorden. De raadsman is gebelgd dat met name het Algemeen Dagblad vanochtend details over het onderzoek meldde. Zo weet de krant dat Pepers eerdere schriftelijke antwoord 26 pagina's beslaat. ,,Een culminatie van onfatsoen'', aldus Mentink. ,,De commissie loopt volledig uit de rails. Men stapelt fout op fout. Voorzitter Van Ravesteyn heeft de zaak duidelijk niet in de hand.''

Hij zal Peper adviseren alle commissieleden en haar adviseurs van KPMG via een voorlopig getuigeverhoor bij de rechter-commissaris te dwingen verklaringen over de lekken af te leggen. ,,Ik kom erachter wie zo achterbaks is geweest.''

Mentink zegt dat het voor Peper ondoenlijk was alle vragen van de commissie exact te beantwoorden. Het is onnodig ,,een taxirit naar Ommoord in 1998'' of ,,de huur van een smoking'' per stuk te verantwoorden, vindt Mentink. ,,Het zijn functionele uitgaven. Als je die per geval beantwoordt, moet je een boek schrijven.'' De commissievoorzitter was niet voor commentaar bereikbaar.

NRC Webpagina's
25 februari 2000

Den Haag

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad