U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Cahier Peper

Nieuws

Politieke gevolgen

Ontslag Peper

Onderzoek Rotterdamse gemeenteraad

Rapport COR

Declaraties

Links

Opstelten komt op voor Rotterdamse raadscommissie

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 28 JAN. Minister A. Peper (Binnenlandse Zaken), oud-burgemeester van Rotterdam, heeft voor vanavond een vervolgafspraak met de Rotterdamse raadscommissie die zijn declaraties onderzoekt. Dit bevestigt een ingewijde. Commissievoorzitter M. van Ravesteyn wilde vanochtend de afspraak bevestigen noch ontkennen.

Burgemeester Opstelten van Rotterdam heeft gisteren de kritiek op de procedures en werkwijze van de raadscommissie weersproken. Oud-wethouder J. Linthorst noemde in een vraaggesprek met deze krant de prodecure en werkwijze van de commissie ,,een bloody shame''. Linthorst vindt de onderzoeksopdracht te ruim en hij meent dat de commissie die amateuristisch uitvoert. De voorzitter van de Eerste Kamer, Korthals Altes, uitte eerder dergelijke kritiek.

Burgemeester Opstelten noemt de procedure en werkwijze die de commissie hanteert evenwel ,,ordelijk en transparant''. Hij vroeg Peper en alle oud-wethouders, wier declaraties in de periode 1986-1999 worden onderzocht, te zwijgen tot het rapport naar buiten komt. ,,Getoeter en geruchtvorming zijn niet in het belang van Rotterdam'', aldus Opstelten.

Ook voorzitter Van Dijk van de PvdA-fractie in de Rotterdamse gemeenteraad is het grondig oneens met zijn partijgenoot Linthorst. ,,Hij doet erg geringschattend over de commissie, maar daar is geen enkele aanleiding toe.''

Van Dijk, zelf oud-medewerker van de Algemene Rekenkamer, wijst erop dat de commissie en de haar ondersteunende accountants van KPMG heel goed onderscheid kunnen maken tussen rechtmatigheid, doelmatigheid en functionaliteit van bestuursuitgaven. Linthorst suggereerde het tegendeel. ,,Maar dat kan hij helemaal niet weten, want hij kent het rapport net zomin als ik.''

Volgens Van Dijk past Linthorsts uithaal in ,,een groots opgezet offensief uit Haagse kringen om de commissie in diskrediet te brengen''. Na de kritiek van Korthals Altes en Linthorst gelooft Van Dijk niet meer in toeval. ,,Dit moet geregisseerd zijn.''

Een belangrijk punt in de verdediging van Peper wordt dat de Rotterdamse raad in alle jaren dat Peper burgemeester was - van 1982 tot en met medio 1998 - zogenaamde décharge heeft verleend, aldus Pepers advocaat J. Mentink vanmorgen. Décharge houdt in dat de raad goedkeuring gaf aan door burgemeester en wethouders verrichte uitgaven en betekent, aldus Mentink ,,dat door de raad is gezegd: u heeft het goed gedaan, we houden u niet aansprakelijk voor wat in het boekjaar is gebeurd''. Mentink wijst op artikel 199 van de Gemeentewet. Dit schrijft volgens hem voor dat alleen van de décharge kan worden afgeweken als sprake is van ,,door de rechter vastgestelde onregelmatigheden''. Dit betekent volgens de advocaat dat men Peper juridisch niets kan verwijten. ,,Bestuurlijk ligt dat anders'', aldus Mentink.

Het televisieprogramma Nova becijferde gisteren dat Pepers afscheid als burgemeester van Rotterdam 335.500 gulden kostte. Een woordvoerder van Peper reageert ,,geschokt en verbijsterd''. Hij zegt dat Peper geen enkele bemoeienis heeft gehad met de organisatie van zijn afscheid. Een woordvoerder van Rotterdam bevestigt dit.

NRC Webpagina's
28 januari 2000

Den Haag

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad