U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Cahier Peper

Nieuws

Politieke gevolgen

Ontslag Peper

Onderzoek Rotterdamse gemeenteraad

Rapport COR

Declaraties

Links

Korthals Altes op de bres voor Peper

Door onze politieke redactie
DEN HAAG, 26 JAN. Senaatsvoorzitter Korthals Altes, sprak 'toevallig' met het NOS-journaal over de vroegere burgemeester van Rotterdam, Peper.

Voorzitter Korthals Altes van de Eerste Kamer maakt zich ,,als jurist, als liberaal en als Rotterdammer (...) grote zorgen over de zorgvuldigheid en de juridische kwaliteit'' van het onderzoek naar het declaratiegedrag van ex-burgemeester Peper van Rotterdam. In de Eerste en in de Tweede Kamer is scherp afwijzend gereageerd op deze interventie van de senaatsvoorzitter.

Korthals Altes deed zijn uitspraken gisteren in het NOS-journaal. Zijn kritiek richt zich op het gebruik van anonieme getuigen, op de lange termijn waarover het onderzoek zich uitstrekt en op de beperkte inzage in de onderzoeksdossiers die Peper van de Rotterdamse raadscommissie zou krijgen.

,,Het gaat om procedureregels die niet in acht worden genomen'', aldus Korthals Altes. ,,Dat hoort bij de fundamentele rechten in een rechtsstaat: dat iemand zich kan verdedigen als [hij] ergens van wordt beschuldigd.''

De uitspraken van de Eerste-Kamervoorzitter zijn ,,eigenlijk tamelijk toevallig tot stand gekomen'', zei de NOS-verslaggever gisteravond in het Journaal. Korthals Altes zou met hem een 'achtergrondgesprek' voeren over de positie van de Eerste Kamer, waarover minister Peper vorige week dinsdag een notitie heeft uitgebracht. Bij dit achtergrondgesprek was een cameraploeg aanwezig. Korthals Altes zei vanmorgen geheel op eigen gezag te hebben gesproken. ,,Er is geen sprake van een gecoördineerde actie'' met personen uit de omgeving van Peper, zo onderstreepte hij vanmorgen desgevraagd.

De CDA-fractieleider in de Tweede Kamer, De Hoop Scheffer, vindt de uitspraken van Korthals Altes ,,niet verstandig''. De CDA-leider onderstreept dat ,,het onderzoek is gebaat bij rust en snelheid. Dit getoeter uit Den Haag levert daaraan geen bijdrage.''

En zeker de voorzitter van de Eerste Kamer moet weten dat hij in zijn positie nooit 'zomaar' iets kan zeggen, ook niet als hij zogenaamd als jurist of liberaal meent te spreken.''

D66-leider De Graaf noemt het ,,wenselijk dat iedereen wacht op het onderzoeksrapport - ook de voorzitter van de Eerste Kamer''. Volgens GroenLinks-fractieleider De Boer in de Eerste Kamer had Korthals Altes ,,moeten wachten met zijn commentaar totdat het onderzoeksrapport er ligt''.

Korthals Altes is ,,goed bevriend met de familie Peper'', zo meldde hij vanmorgen. Korthals en N. Kroes, de echtgenote van minister Peper, waren beiden minister in de kabinetten-Lubbers I en II (1982-1989).

NRC Webpagina's
26 januari 2000

Den Haag

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad