U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Cahier Peper

Nieuws

Politieke gevolgen

Ontslag Peper

Onderzoek Rotterdamse gemeenteraad

Rapport COR

Declaraties

Links

In declaratieonderzoek

Peper eist bij commissie uitleg na lek

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 18 JAN. Minister A. Peper (Binnenlandse Zaken) heeft de tegenaanval geopend op de Rotterdamse raadscommissie die zijn declaraties onderzoekt.

Peper is ,,buitengewoon getroffen door het ernstige feit'' dat details over het onderzoek zijn gepubliceerd in het Algemeen Dagblad, die ,,voor mij buitengewoon schadelijk zijn en een nadere verklaring van uw commissie vragen''. Peper heeft inmiddels zijn advocaat ingeschakeld.

Dit staat in een persoonlijke brief van Peper - zondag 16 januari geschreven op zijn huisadres - aan de voorzitter van de onderzoekscommssie, het raadslid M.J. van Ravesteyn-Kramer (D66). In de brief klaagt Peper ook dat een foto van hem is genomen tijdens het onderhoud dat hij vorige week vrijdag met de onderzoekscommissie had, ,,tegen alle afspraken over het vertrouwelijke karakter van het gesprek''.

De raadscommissie onderzoekt de declaraties van Peper als burgemeester van Rotterdam in de periode 1986-1998. Forensische accountants van KPMG hebben het boekenonderzoek voor de commissie gedaan. De commissie formuleert pas een politiek oordeel nadat Peper zijn weerwoord heeft gegeven. Bij de commissie bestaan vooral vragen over reizen van Peper met een ogenschijnlijk privé-karakter die zijn betaald door Rotterdam. KPMG heeft vragen bij circa dertig procent van Pepers representatie-uitgaven namens Rotterdam.

In het onderhoud van vrijdag zijn geen inhoudelijke punten aan de orde geweest, omdat Peper zich ook toen uitgebreid beklaagde over kennelijke lekken uit de commissie. ,,Zoals ik in het gesprek al indiceerde, beschikt u als enige over de informatiepositie om te beoordelen waar de bron, alsmede het waarheidsgehalte van deze informatie moet worden gezocht'', aldus de brief.

Peper heeft zich tot nu toe geharnast verweerd tegen beschuldigingen als zou hij overheidsgeld voor privé-doeleinden hebben gebruikt.

Het onderzoek van de Rotterdamse raadscommissie is bijna afgerond, werd vorige week bekendgemaakt. Peper doet in de brief het voorstel komende zaterdag opnieuw een gesprek met de commissie te voeren, ,,op een locatie die de beslotenheid en rust garandeert [...] voor een serieus gesprek''.

Peper wil overigens voorinzage in de ,,dossiers en vragen'' die bij de onderzoekscommissie leven, zodat ,,de zorgvuldigheid jegens mij en de waarheidsvinding is gewaarborgd''.

Ook heeft burgemeester I. Opstelten ,,assistentie'' toegezegd bij de materiaalverzameling waarmee Peper zijn verdediging gaat voeren.

Een woordvoerder van de onderzoekscommissie wilde vanmorgen geen commentaar op de brief van Peper geven.

NRC Webpagina's
18 januari 2000

Den Haag

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad