U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS   |   TEGENSPRAAK   |   SUPPLEMENT   |   AGENDA   |   ARCHIEF   |   ADVERTENTIES   |  SERVICE  


Cahier Peper

Nieuws

Politieke gevolgen

Ontslag Peper

Onderzoek Rotterdamse gemeenteraad

Rapport COR

Declaraties

Links

'Interview leek verhoor'


Gisteren getuigde de voormalige rechterhand van oud-burgemeester Peper voor de Raad van Tucht. Die raad onderzoekt of het KPMG-onderzoek naar de financiële handel en wandel van Peper wel volgens de regels is uitgevoerd.

Door een onzer redacteuren

AMSTERDAM, 31 JAN. 'KPMG was erop uit iets belastends voor Bram te vinden. De interviews die ik met KPMG-accountants had, leken op verhoren.' Dit zei H.J.A. van de Braak, hoofd externe zaken van de gemeente en jarenlang de rechterhand van de Rotterdamse oud- burgemeester Bram Peper, gisteren voor de Raad van Tucht voor registeraccountants.

De raad onderzoekt de klacht van Peper dat KPMG zich niet aan de regels voor accountants zou hebben gehouden tijdens het onderzoek naar de bestuursuitgaven in Rotterdam gedurende de periode 1986-1998. Dit onderzoek, dat vijf miljoen gulden kostte, werd uitgevoerd door een raadscommissie (COR) die zich liet bijstaan door KPMG, dat ruim 800.000 bonnen en afrekeningen controleerde. Van de Braak beklaagde zich dat hem slechts over drie van de vele tientallen buitenlandse reizen van Peper om toelichting was gevraagd. Van ruim veertig reizen van Peper konden KPMG en de COR de functionaliteit niet of onvoldoende vaststellen. Van de Braak zei dat dit wel had gekund 'als naar regelgeving en inhoud was gevraagd'. Hij stelde verder vast dat hem niets was gevraagd over de omstreden vaartochten van Peper met een schip van het Gemeentelijk Havenbedrijf, het beheer van relatiegeschenken en de uitgaven uit het zogenaamde burgemeesterpotje dat Peper onder zijn hoede had.

De topambtenaar gaf toe dat hij niet eigener beweging informatie had aangeleverd. 'Dat vond ik niet op mijn weg liggen.' COR-lid F.J. van der Heijden die eveneens getuigde, noemde deze opstelling van Van de Braak, 'een man die wist wat er rond ging' onbegrijpelijk. Van de Braak moest gisteren ook uitleggen waarom hij eind december 1999 het COR-onderzoek was toen enige maanden gaande acht zakken met documenten opruimde ('verouderde stukken') en dat hij destijds nog 4000 dollar in een kluisje had, overgebleven van Pepers laatste reis, naar Cuba, bijna anderhalf jaar eerder. "Dat was over nadat op Cuba 3500 dollar was uitgegeven voor medicijnen voor politieke gevangenen. Het geld is later op de bank gestort, met koerswinst." COR-voorzitter Mea van Ravesteijn verklaarde dat KPMG onpartijdig en objectief had geopereerd op basis van het plan van aanpak dat de COR had opgesteld met behulp van de gemeentelijke accountantsdienst. Ze zei dat "niet helder is geworden" waarom na publicatie van het COR/KPMG rapport, op 17 maart 2000, oud- wethouders en Van de Braak met nieuwe gegevens uit archieven van onder andere het Havenbedrijf kwamen die KPMG niet had gevonden. Van de Braak zei dat hij uit "eigen niet geordende stukken" had geput, maar dat zijn gegevens door KPMG waren "gemarginaliseerd". In februari komen de advocaten van Peper en KPMG voor de raad.

NRC Webpagina's
31 januari 2001

Den Haag

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)