U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS   |   TEGENSPRAAK   |   SUPPLEMENT   |   AGENDA   |   ARCHIEF   |   ADVERTENTIES   |  SERVICE  


Cahier Peper

Nieuws

Politieke gevolgen

Ontslag Peper

Onderzoek Rotterdamse gemeenteraad

Rapport COR

Declaraties

Links

Justitie: Peper bij aanschaf auto niet strafbaar

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 19 JAN. Het feitenonderzoek naar de aanschaf van een dienstauto van voormalig minister Peper (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft uitgewezen dat er geen sprake is geweest van enig strafbaar feit. Dat heeft het openbaar ministerie in Breda bekendgemaakt.

Peper zou hebben gesjoemeld met een korting op zijn dienstauto door een korting op de auto te hebben bedongen in de vorm van een 'belofte of gift'. Naar aanleiding van dat gerucht was aangifte gedaan door de voormalige Rotterdamse ambtenaar en latere burgemeester van Bergeyk, drs. A.A.J. van Poppel. Het openbaar ministerie heeft vervolgens onderzoek ingesteld op grond van een mogelijke overtreding van de artikelen 362 en 363 van het Wetboek van Strafrecht (omkoping). Die artikelen houden in dat "een ambtenaar een gift of belofte aanneemt wetende dat zij hem gedaan wordt om, al dan niet in strijd met zijn plicht, iets te doen of te laten".

Feit is, volgens het OM dat de leasemaatschappij die de auto aan het ministerie heeft geleverd een korting heeft bedongen bij de dealer. Minister Peper of een ambtenaar van Binnenlandse Zaken heeft daar geen enkele bemoeienis mee gehad. Nu er geen vermoeden is van een strafbaar feit, bestaat er ook geen verdenking meer jegens personen, dus ook niet tegen Peper, zo laat het openbaar ministerie weten.

In december vorig jaar besloot het OM al af te zien van strafrechtelijk onderzoek naar het declaratiegedrag van Peper, toen hij nog burgemeester van Rotterdam was. Fraude achtte het OM niet aangetoond. Meteen werd toen gesteld dat de oud-burgemeester en -minister nog niet van justitie af was, wegens het onderzoek naar de 'bekende-Nederlander-korting' die Peper als minister zou hebben bedongen voor zijn dienstauto. Aanleiding was een brief van de Bredase officier van justitie A.Nieuwenhuizen aan de oud-burgemeester van Bergeyk Van Poppel die eerder aangifte had gedaan. Van Poppel werd in 1995 door de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken ontslagen, omdat hij door het krijgen van een korting bij de aankoop van een stuk grond strafbaar zou hebben gehandeld.

NRC Webpagina's
19 januari 2001

Den Haag

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)