U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Cahier Peper

Nieuws

Politieke gevolgen

Ontslag Peper

Onderzoek Rotterdamse gemeenteraad

Rapport COR

Declaraties

Links

Partner mee op reis


René Smit (CDA)wethouder (1990 - 1996)

Reizen

KPMG concludeerde dat van acht reizen die Smit maakte, geen agendaposten, reisprogramma's of verslagen gevonden zijn. Van deze acht reizen kon de functionaliteit daarom niet worden vastgesteld. Bovendien merkt KPMG op dat Smit heeft verklaard dat het "goed mogelijk is" dat hij voor een reis business class-tickets heeft omgeruild voor economy class-tickets. Het omwisselen bestempelt de Belastingdienst als 'frauduleus handelen'. Over het meenemen van de partner van Smit zijn in twee gevallen geen besluiten terug te vinden. Een reis naar Genève werd door Smit mede als privéreis gebruikt, maar volgens het rapport heeft hij voor het privé-gedeelte "niks afgerekend".

Ingebracht verweer

Smit verweerde zich door te zeggen dat alle bekritiseerde reizen wel functioneel zijn geweest. Verder schreef hij aan de Rotterdamse raad dat de bevindingen van KPMG "onjuist" waren en "elke deugdelijke grondslag" missen. Het inwisselen van een ticket had hij gedaan voordat het college daartegen maatregelen nam, "in de veronderstelling dat dit een gelegitimeerde gang van zaken was."

Slotsom

KPMG stelde vast dat nu nog van twee reizen van Smit en één van de partner van Smit de functionaliteit niet vastgesteld kan worden. Alle overige conclusies blijven staan.

NRC Webpagina's
25 maart 2000

Den Haag

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad