U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Oost-Timor

Nieuws

VN-Interventie

Crisis

Achtergrond

Links

Referendum | Zelfstandigheid | Hoofdrolspelers |
Geschiedenis

DILI - Indonesische oproerpolitie staat voor het kantoor van de VN- missie in de Oost-Timorese hoofdstad Dili. Volgens een woordvoerder staan de VN Indonesische oproerpolitie voor het kantoor van de VN-missie in de Oost-Timorese hoofdstad Dili. (Foto AP)

Eind 1975 viel Indonesië de voormalige Portugese kolonie Oost-Timor binnen. Het gebied werd een jaar later als provincie ingelijfd, een stap die formeel nooit is geaccepteerd door de Verenigde Naties. Sindsdien is Oost-Timor herhaaldelijk in het nieuws gekomen door berichten van schendingen van de mensenrechten en gewelddadig optreden van Indonesische militairen tegen voorstanders van Timorese onafhankelijkheid. Portugal, dat Oost-Timor officieel nooit heeft gedekoloniseerd, heeft Indonesië altijd fel bekritiseerd om zijn Oost-Timor-beleid.

De impasse rond de kwestie Oost-Timor leek na het vertrek van president Soeharto, afgelopen mei, doorbroken. Zijn opvolger Habibie kondigde in eerste insantie aan dat hij wil praten over een vorm van autonomie voor Oost-Timor binnen het Indonesische staatsverband, maar niet over zelfstandigheid, zoals sommige groeperingen eisten. Begin dit jaar maakte hij onverwachts een dramatische beleidswijziging bekend: de Indonesische regering zou Oost-Timor, indien de bevolking dat wil, op de kortst mogelijke termijn onafhankelijkheid willen geven.

Bewind Jakarta tracht archipel bijeen te houden
11 MAART 1999. De eenheidsstaat Indonesie vertoont steeds meer scheuren. Oplaaiend geweld en heroplevend separatisme bedreigen de macht in Jakarta. President Habibie probeert wanhopig de centrale regie te behouden.

Jakarta trekt deel leger O-Timor terug
24 JULI 1998. De Indonesische regering zal volgende week ongeveer duizend soldaten terugtrekken uit Oost-Timor. Een woordvoerder van de Indonesische strijdkrachten heeft dat vanochtend gezegd tegen het persbureau AFP. Volgens de woordvoerder gaat het om een eerste stap in de eerder door president Habibie aangekondigde geleidelijke vermindering van de aanwezigheid van militaire troepen in de provincie.

Nieuwe hoop voor oud ideaal na Soeharto
20 MEI 1998. Molukkers, Papaoea's en Oost-Timorezen in Nederland bereiden zich voor op de val van president Soeharto. Hun ideaal, onafhankelijk worden van Indonesië, was nog nooit zo dichtbij. Denken ze. ,,Deze kans móeten we grijpen.''

Oosttimorezen zijn kind van de rekening
28 NOVEMBER 1991. Volgens de Godert baron de Vos van Steenwijk, tot vorige week Nederlands ambassadeur in Jakarta, vraagt de kwestie Oost-Timor om een oplossing maar ,,die hangt grotendeels op interne politieke verhoudingen in Portugal net zoals de kwestie-Nieuw-Guinea ook op de Nederlandse binnenlandse politiek hing''.

Oost-Timor blijft achilleshiel van Indonesië
11 MEI 1991. De afgelopen maanden is de Iraakse overweldiging van Koeweit dikwijls vergeleken met de annexatie van Oost-Timor door Indonesie in 1975. Om die reden is de Koeweit-crisis bepaald niet bevorderlijk geweest voor het Indonesische verlangen om een wat prominenter rol op het wereldtoneel te kunnen spelen. De Timorkwestie blijft Jakarta achtervolgen en niets wijst erop dat de zaak binnenkort in de doofpot verdwijnt zoals de Indonesische regering zo graag zou zien gebeuren.

NRC Webpagina's
3 september 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad