U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    Openbaar ministerie
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Dossier Sorgdrager


Nieuws
Achtergronden
Opinie
Biografieën
Links




Ouwerkerk vertrekt als burgemeester

Door HERMAN STAAL
GRONINGEN, 29 JAN. Burgemeester H. Ouwerkerk van Groningen heeft vanochtend zijn ontslag ingediend bij commissaris van de koningin. Zijn vertrek was onontkoombaar geworden, nadat de gemeenteraadsfractie van de VVD gisteravond het vertrouwen in hem had opgezegd.

Daardoor heeft hij in Groningen alleen de steun van een kleine meerderheid van de gemeenteraad. Ouwerkerk vond dat niet voldoende en trok hieruit de politieke consequenties. Op verbitterde toon verklaarde Ouwerkerk in de raad dat hij zich tot het uiterste heeft ingespannen om het vertrouwen terug te winnen. ,,Ik verdien dat vertrouwen. Ik hoop maar dat u allemaal naar eer en geweten hebt gehandeld.'' Ouwerkerk zei zich het eerste slachtoffer te voelen van de gezagscrisis in de Nederlandse rechtstaat.

Falend politieoptreden tijdens rellen in de Oosterparkwijk, een passieve reactie van hemzelf op een telefoontje van de officier van dienst over deze rellen en een kritisch rapport van bureau Bakkenist over het functioneren van de beheersdriehoek (burgemeester, hoofdofficier en korpschef) hebben het politieke lot van Ouwerkerk bepaald. Ouwerkerk zei dat ,,één fout'' hem veel te zwaar is aangerekend. De PvdA-burgemeester, die zijn ontslag heeft ingediend bij commissaris van de koningin H. Alders, zal op korte termijn vertrekken. Alders zei gisteren er een voorkeur voor te hebben dat Groningen een waarnemend burgemeester krijgt. ,,Iedereen zal het beamen dat het bestuur van Groningen versterking nodig heeft.'' Alders zou vanmiddag met de fractievoorzitters over de ontstane situatie overleggen. Hij zei respect te hebben voor Ouwerkerks beslissing. ,,Een burgemeester hoort een breed vertrouwen te hebben. De lokale democratie heeft in volle omvang gefunctioneerd.''

Voor dat brede vertrouwen had Ouwerkerk gisteren steun nodig van de VVD. De collegepartijen PvdA, D66 en CDA (21 van de 39 zetels) spraken, zoals verwacht, hun vertrouwen in de burgemeester uit. Oppositiepartijen GroenLinks, SP en GPV hadden vorige week al aangekondigd dat niet te zullen doen. De voorzitter van de VVD-fractie (6 zetels), K. Schuiling, zei dat er geen spoor van twijfel mag bestaan over de burgemeester, die verantwoordelijk is voor handhaving van de openbare orde. ,,Een voorwaardelijk vertrouwen is onvoldoende. Dit moet geen slepende affaire worden.'' Schuiling hekelde de ,,algemene pluchevastheid'' van bestuurders.

Ouwerkerk is niet het eerste slachtoffer van de gezagscrisis in Groningen. Eerder stapte korpschef J. Veenstra op. Van de Groningse 'driehoek' zit hoofdofficier van justitie Daverschot nog op zijn plaats. Het rapport-Bakkenist was gemaakt naar aanleiding van de fouten die vooral justitie heeft gemaakt in de affaire-Lancée, de valselijk van incest beschuldigde ex-politiechef van Schiermonnikoog.

NRC Webpagina's
29 januari 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)