U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
S U P P L E M E N T

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

 DRIEDIMENSIONELE WERELDEN
 INPLUGGEN IN ANDER UNIVERSUM
 ZWART-WIT
 WATERVAL
 HALF DOLFIJN
 DIGI TUINMAN


Zie ook:
Kunstenaars op Internet
(5 september)

Debra Solomon gaat jaar on-line als digitale heldin
(12 december 1997)

Half dolfijn

Bruce Damer
Bruce Damer, auteur van 'Atavar! Exploring and building virtual world on the Internet'

Een van mijn favoriete 3D-werelden is Atlantis, een blauwgroene onderwa terwereld. Ik zwem als half dolfijn, half vrouw door kastelen, overwoe kerd met planten, vergezeld door mijn twee dolfijnen die ik af en toe voor me uit laat dansen door het water. Ik kom een grote roze haai tegen, die een En gels jongetje van 14 blijkt te zijn. Platter, dat is zijn Internetnaam, zegt:
,,Iedereen helpt elkaar met bouwen, ik zal je mijn geweldige bouwsels laten zien, LOL.''

,,LOL?'' ,,Ja: LOL = Laughing Out Loud, je weet wel net zoals AFK.'' AFK betekent Away From Keybord, een van de talloze afkortingen die veel gebruikt worden in Multi-User omgevingen om sneller te kunnen typen, bovendien is een eigen jargon "cool'. Als reactie druk ik op de knop "vrolijk' en de twee dolfijnen die met mij meezwemmen, voeren een waterballet uit, door hun snuit elegant richting staart te draaien.

,,Het is ironisch dat Juanita hier komt met een low-tech zwart-wit ava tar. Zij is degene die uitgezocht heeft hoe avatars emoties kunnen tonen... hoe gelaats- en lichaamsexpressies de werkelijkheid benaderen. Het succes van deze plek is niet te danken aan de reeksen algoritmen, het zijn de gezich ten van Juanita.'' (Snowcrash, N. Stephenson)

Wetenschappers (psycho-, sociologen) en technici werken hard aan de ontwikkeling en standaardisering van gezichtsexpressies. In de wereld "Traveler' bestaan de Avatars uit pratende gezichten. Je kunt een kattenkop of een berenhoofd op je af zien komen en met hen communiceren net als door de telefoon, door in de microfoon die aan je computer hangt te spreken. Het geluid wordt omgezet in mondbewegingen van de Avatar: het lijkt alsof er een figuur uit een Walt Disney-film tegenover je staat. Al ziet het er nog gebrekkig uit in verhouding tot de werkelijkheid, het prikkelt de fantasie. Je kunt als Avatar een gezicht, maar ook een pratende bloem of een ster kiezen. Bovendien kan de stem vervormd worden, een optie van de software, zo dat je klinkt als een crimineel die optreedt in een televisieshow. Op de "Ninth Annual Digital Be-in'-conferentie in San Francisco (1997) werd een concert gehouden waar wetenschappers en zangers via hun Avatars liederen vertolkten. ( http://www.voce.com)

Lees verder

NRC Webpagina's
6 februari 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) FEBRUARI 1998