U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Val Milosevic

Nieuws

Achtergrond verzet

Hoofdrolspelers

Links

'Hartproblemen'

Milosevic in ziekenhuis opgenomen

Door onze correspondent
BELGRADO, 12 APRIL. De vroegere president van Joegosla vië Slobodan Milosevic is gisteren met hartproblemen in een militair ziekenhuis opgenomen. Zijn toestand is volgens een arts van het ziekenhuis 'niet serieus' in gevaar.

Milosevic werd op 1 april gearresteerd in zijn villa in de Servische hoofstad Belgrado op verdenking van machtsmisbruik en corruptie. Een arts constateerde bij die gelegenheid dat Milosevic uitgeput was en een licht verhoogde bloeddruk had, maar dat hij verder in goede gezondheid was. Na zijn arrestatie heeft hij kalmeringstabletten geslikt. Milosevic werd gisteravond na onderzoek door twee groepen artsen overgebracht van de centrale gevangenis naar het militaire ziekenhuis, aan de rand van Belgrado. De Servische autoriteiten hebben nog geen officiële mededelingen over de toestand van de ex-president gedaan, maar het staatspersbureau Tanjug omschreef zijn hartproblemen als 'niet dramatisch'. Milosevic is 59 jaar oud. Andere woordvoerders spraken van "een licht infarct". Het onafhankelijke persbureau Beta liet weten dat Milosevic zich bij zijn opname in het ziekenhuis bevond in "een staat, die voorafgaat aan een hartaanval".

Op verzoek van een lid van staf van het Joegoslavische leger, generaal Nebojsa Pavkovic, bewaakt de politie de oud-president. Milosevic' socialistische partij eiste gisteren zijn onmiddellijke vrijlating. Zijn gezondheidsproblemen zouden te wijten zijn aan "de ondraaglijke omstandigheden" waaraan hij zou zijn blootgesteld. Die omstandigheden "bedreigen zijn gezondheid", aldus de partij. In een verklaring schrijft de partij ook dat de "lynchcampagne van de media" tegen Milosevic en zijn familie moet stopppen. Ook zou een eind moeten worden gemaakt aan de "pesterijen" waarvan zijn familie het slachtoffer zou zijn. Onlangs werden zijn vrouw en dochter door de vroegere verzetsbeweging Otpor uit hun woonplaats Pozarevac weggestuurd: als ze niet uit de stad zouden weggaan, zou tegen hun aanwezigheid worden betoogd. Ze gingen weg.

Enkele hogere kaderleden van de partij zouden Milosevic afgelopen nacht in het militaire ziekenhuis hebben bezocht.

NRC Webpagina's
12 april 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad