U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Val Milosevic

Nieuws

Achtergrond verzet

Hoofdrolspelers

Links

Kostunica blijft tegen uitlevering

Door onze correspondent
BELGRADO, 4 APRIL. De president van Joegoslavië, Vojislav Kostunica, heeft gisteren een snelle uitlevering van zijn voorganger Slobodan Milosevic aan het VN-tribunaal in Den Haag van de hand gewezen, ondanks aandringen van het westen.

"Mijn gedachten gaan niet uit naar Den Haag. We hebben wel iets anders aan ons hoofd", verklaarde Kostunica. De president liet weten met het tribunaal te willen samenwerken, maar de berechting van Milosevic moet in eigen land plaats vinden. "Samenwerking betekent niet alles accepteren. Het betekent niet: iets wat met de waardigheid van natie en staat samenhangt plaatsen boven iets dat neerkomt op een handvol dollars", aldus Kostunica op een persconferentie. "De uitlevering van Milosevic is op dit moment geen prioriteit voor Joegoslavië."

Het VN-tribunaal beschuldigt Milosevic van oorlogsmisdaden in Kosovo. De premier van Servië, Zoran Djindjic, liet gisteren weten dat Milosevic wellicht in Joegoslavië zelf ter verantwoording wordt geroepen voor oorlogsmisdaden. President Kostunica bekritiseerde gisteren ook de manier waarop de arrestatie heeft plaatsgevonden. Milosevic gaf zich zondagochtend over, na twee mislukte arrestatiepogingen. "De arrestatie was klungelig en ondoordacht", aldus Kostunica. Hij zei zelf pas na het begin van de operatie op de hoogte te zijn gesteld. Zijn kritiek treft premier Djindjic, verantwoordelijk voor de gang van zaken. Tussen beide mannen heerst een felle machtsstrijd. Het beroep dat Milosevic zondag aantekende tegen zijn voorarrest, werd gisteren verworpen. De voormalige president wordt vooralsnog beschuldigd van corruptie en machtsmisbruik. De Servische autoriteiten onderzoeken echter of de aanklacht kan worden uitbreid. Zo zou Milosevic opdracht hebben gegeven voor moord op politieke tegenstanders. De Servische minister van Binnenlandse Zaken, Dusan Mihajlovic, heeft de mogelijkheid van de doodstraf laten doorschemeren. Intussen rommelt het in Milosevic' Socialistische Partij, de SPS. Gisteren trad de Servische president Milan Milutinovic af als vice-voorzitter en lid van het bestuur van de SPS. Wel blijft hij lid van de partij. Milutinovic wordt, evenals Milosevic, gezocht voor oorlogsmisdaden door het Joegoslavië- tribunaal. Hij zei zijn partijfuncties op te geven als gevolg van "druk" vanuit de partij. De druk is afkomstig van de hardliners, die hem kwalijk nemen dat hij heeft ingestemd met vervroegde verkieizngen in december. De SPS verloor die verkiezingen.

NRC Webpagina's
4 april 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad