U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Val Milosevic

Nieuws

Achtergrond verzet

Hoofdrolspelers

Links

Hulp, op voorwaarde

Joegoslavië krijgt van VS groen licht


WASHINGTON, 3 APRIL. De Amerikaanse regering heeft Joegoslavië gisteren het groene licht gegeven: het krijgt bilaterale hulp. Verdere hulp wordt afhankelijk gemaakt van samenwerking van Belgrado met het Joegoslavië- tribunaal.

Dat zei gisteren het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, naar aanleiding van het ultimatum dat de regering in Belgrado in januari werd gesteld; dat ultimatum, dat op 31 maart afliep, maakte Amerikaanse hulp aan Joegoslavië afhankelijk van concrete bewijzen van samenwerking met het tribunaal. Hoewel Joegoslavië nog geen Joegoslavische verdachten aan het tribunaal heeft uitgeleverd, oordeelde Washington gisteren dat voldoende voortgang is geboekt om een hulppakket van vijftig miljoen dollar door te laten gaan. Daarbij heeft waarschijnlijk de arrestatie van ex-president Slobodan Milosevic, zondagochtend, een belangrijke rol gespeeld. De woordvoerder van het State Department, Richard Boucher, gaf gisteren drie voorbeelden van de Joegoslavische samenwerking met het tribunaal: Belgrado werkt aan een wet die uitlevering van Joegoslavische verdachten mogelijk maakt; Joegoslavië assisteert bij de overgave en overdracht van [niet- Joegoslavische] verdachten; en in Belgrado is een kantoor van het tribunaal geopend.

De VS zullen verder meewerken aan hulp aan Joegoslavië door internationale instanties als de Wereldbank en het IMF, dat Belgrado een krediet van 260 miljoen dollar wil geven. Maar Boucher maakte duidelijk dat Washington, als verdere bewijzen van samenwerking uitblijven, eind mei een grote donorconferentie voor Joegoslavië zal blokkeren. Die conferentie moet een miljard dollar opleveren voor de wederopbouw van Joegoslavië. Daarnaast wil Washington op termijn ook de uitlevering van Milosevic aan het tribunaal. De hoofdaanklager van het tribunaal, Carla Del Ponte, zei gisteren dat zij eind dezed maand met een nieuwe aanklacht tegen Milosevic komt. Die zal betrekking hebben op oorlogsmisdaden en genocide in Kroatië en Bosnië. Milosevic is door het tribunaal al aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden in Kosovo. (Reuters, AP) Onze correspondent in Belgrado voegt hieraan toe:Milosevic gaf gisteren toe dat hij in het geheim de oorlogsinspanningen van de Kroatische en de Bosnische Serviërs heeft gefinancierd. De giften zijn niet terug te vinden in de toenmalige staatsbegroting, omdat dat "een openbaar document is". In een schriftelijk beroep tegen zijn voorarrest zinspeelde Milosevic op het bestaan van vertrouwelijke documenten waarin de giften zijn opgenomen. "Het zijn staatgeheimen, maar juridische instellingen kunnen deze natuurlijk inzien."

In Belgrado is meegedeeld dat Milosevic ook wordt beschuldigd van het aanzetten van zijn lijfwachten tot het schieten op politie-agenten die hem vrijdagavond wilden inrekenen. Ook loopt er een onderzoek naar de vraag of hij opdracht heeft gegeven tot moord op politieke tegenstanders. Volgens Servische media wordt ook Milosevic' dochter Marija aan een onderzoek onderworpen, wegens de schoten die ze zondagochtend bij de arrestatie van haar vader heeft afgevuurd. Milosevic zou zich hebben verontschuldigd voor haar 'onredelijke gedrag'.

NRC Webpagina's
3 april 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad