U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Val Milosevic

Nieuws

Achtergrond verzet

Hoofdrolspelers

Links

In beroep tegen arrestatie

Milosevic in de cel, ontkent schuld

Door onze correspondent YAEL VINCKX
BELGRADO, 2 APRIL. Slobodan Milosevic, de gisterochtend vroeg aangehouden ex-president van Joegoslavië, gaat in beroep tegen zijn voorarrest. In een eerste verhoor zei hij onschuldig te zijn aan machtsmisbruik en corruptie, de misdrijven die hem ten laste zijn gelegd.

De Servische bevolking reageerde vooral met opluchting op de arrestatie van de man die de Serviërs dertien jaar heeft geleid.

Milosevic gaf zich zondagochtend aan de justitie over, nadat een eerdere poging om hem te arresteren was mislukt. Volgens zijn verdediger, Toma Fila, is Milosevic depressief en neemt hij kalmeringspillen. De justitie wil de aanklacht nog uitbreiden. Bij de chef van Milosevic' lijfwacht zijn papieren gevonden die wijzen op plannen om deze maand "een gewapende opstand" te ontketenen.

Het voorarrest van Milosevic duurt dertig dagen. Het kan worden uitgebreid tot zes maanden. Zijn beroep heeft weinig kans van slagen, heeft zijn advocaat erkend. De oud-president zit opgesloten in de centrale gevangenis van Belgrado en heeft volgens de Servische minister van Justitie, Vladan Batic, 'zijn eigen kamer'. Hij wordt behandeld als iedere andere gevangene, aldus de autoriteiten. De 59-jarige Milosevic kan, op basis van de huidige aanklacht, tussen de vijf en vijftien jaar celstraf krijgen. De politie, die na de overgave van Milosevic diens villa heeft doorzocht, heeft een groot wapenarsenaal aangetroffen. Milosevic had dertig automatische geweren, dertig pistolen, drie machinegeweren, een granaatwerper, talrijke handgranaten en twee pantserwagens. Een aantal van zijn gewapende lijfwachten is ook gearresteerd.

De Servische autoriteiten besloten vrijdagnacht over te gaan tot de arrestatie van Milosevic, maar de arrestatieteams moesten zich terugtrekken na een schotenwisseling met de lijfwachten van de oud- president. Na onderhandelingen die de hele zaterdag duurden, gaf Milosevic zich gisterochtend vroeg over. In de loop van de onderhandelingen had hij gedreigd zijn vrouw en dochter en zichzelf dood te schieten.

De arrestatie komt op het moment dat de Verenigde Staten beslissen over hulp ter waarde van vijftig miljoen dollar aan Joegoslavië. Het Amerikaanse Congres heeft samenwerking met het Joegoslavië- Tribunaal in Den Haag als voorwaarde gesteld voor financiële hulp. De eerste poging om Milosevic te arresteren, vond plaats enkele uren voordat het Amerikaanse ultimatum verstreek. Toch hebben diverse ministers gezegd Milosevic in eigen land te willen berechten. Het tribunaal dringt aan op een snelle uitlevering. "We verwachten hem binnen niet al te lange tijd", aldus een woordvoerder. Het tribunaal heeft Milosevic aangeklaagd voor oorlogsmisdaden in Kosovo.

NRC Webpagina's
2 april 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad