U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Val Milosevic

Nieuws

Achtergrond verzet

Hoofdrolspelers

Links

'Internationaal toezicht'

'Berechting Milosevic is mogelijk'


WASHINGTON, 5 JAN. De voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic wordt mogelijk onder internationaal toezicht, maar op Joegoslavisch grondgebied, berecht wegens oorlogsmisdaden.

Dat heeft de Joegoslavische minister van Buitenlandse Zaken, Goran Svilanovic, gezegd tijdens een ontmoeting met zijn Amerikaanse ambtgenote Madeleine Albright. Hij zei dat hij op korte termijn dit plan zal bespreken met de hoofdaanklager van het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in Den Haag, Carla del Ponte.

Tot nu toe heeft het nieuwe Joegoslavische bewind van de begin oktober aangetreden president Vojislav Kostunica zich verzet tegen uitlevering van Milosevic aan het VN-tribunaal in Den Haag en tegen berechting van de oud-president onder internationaal toezicht in Joegoslavië zelf. Bovendien is de afgelopen maanden steeds gezegd dat als Milosevic in Joegoslavië wordt vervolgd, dit zal zijn op beschuldiging van grootscheepse machtsmisbruik, corruptie en verduistering - en niet wegens de oorlogsmisdaden waarvan het VN-tribunaal hem heeft beschuldigd.

Svilanovic maakte gisteren in Washington duidelijk dat de nieuwe regering vast van plan is haar internationale verplichtingen, inclusief die jegens het VN-tribunaal, na te komen De regering werkt volgens de minister samen met het VN-tribunaal. Onderzoekers van het tribunaal krijgen visa voor Joegoslavië. Ze krijgen ook de gelegenheid onderzoek te doen.

De internationale gemeenschap heeft tot dusverre geëist dat Milosevic wordt uitgeleverd aan het tribunaal, een eis die Belgrado tot nu toe heeft afgewezen. Maar Amerikaanse en Britse woordvoerders zeggen de laatste tijd ook dat berechting van Milosevic in Belgrado acceptabel kan zijn, op voorwaarde dat dit gebeurt op een basis die door het VN- tribunaal wordt goedgekeurd. Overigens heeft Carla del Ponte tot nu toe steeds een berechting van Milosevic in Joegoslavië zelf uitgesloten: ,Joegoslavië is niet in een positie om een eerlijk proces tegen Milosevic op de beschuldigingen van dit tribunaal te houden en zal nog vele jaren niet in die positie zijn", zo zei ze twee weken geleden.

In Belgrado zei gisteren een partijleider dat berechting van Milosevic in Belgrado voor de voormalige president slechter zal aflopen dan berechting in Den Haag. "Het ergste dat Milosevic kan overkomen is om hier te worden berecht", aldus Gaso Knezevic, leider van de Burgeralliantie van Servië (een van de partijen binnen de regerende Democratische Oppositie van Servië). , ,Milosevic krijgt de zwaarste straf alks hij door zijn medeburgers wordt berecht." De zwaarste straf waarin het Joegoslavische wetboek van strafrecht voorziet is twintig jaar. Het tribunaal kan oorlogsmisdadigers tot levenslang veroordelen.

De Amerikaanse minister Madeleine Albright uitte zich gisteren opgetogen over het bezoek van haar Joegoslavische collega aan Washington. Het was het eerste bezoek van een Joegoslavische minister aan de VS sinds de NAVO-luchtoorlog tegen Joegoslavië in de eerste helft van 1999. Albright zei gisteren dat een bezoek als dat van haar collega Svilanovic een paar maanden geleden nog ondenkbaar zou zijn geweest. (Reuters, AFP, AP)

NRC Webpagina's
5 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad