U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Val Milosevic

Nieuws

Achtergrond verzet

Hoofdrolspelers

Links

Nieuwe regering:

Belgrado wil snel relaties met Westen


BELGRADO, 6 NOV. Het Joegoslavische parlement heeft gis teren een nieuwe federale regering het groene licht gegeven. Ze wil op zeer korte termijn de relaties met het Westen verbeteren en samenwerken met het Joegoslavië- tribunaal.

In de nieuwe regering heeft president Kostunica's Democratische Oppositie van Servië (DOS) zeven van de zestien ministersposten; nog eens twee ministeries gaan naar de G17, de groep van onafhankelijke liberale economen die zeer dicht bij de DOS staat. Van de resterende posten gaan er zes naar de Montenegrijnse Socialistische Volkspartij SNP en één naar de (eveneens Montenegrijnse) Servische Volkspartij SNS. Premier is Zoran Zizic van de SNP, de partij die tot vorige maand de toenmalige president Slobodan Milosevic steunde, maar na diens val achter diens opvolger Kostunica is gaan staan. De sleutelfiguur in de nieuwe regering is echter volgens waarnemers vice- premier Miroljub Labus, mede-oprichter van de G17. De regering wil binnen twee weken de diplomatieke betrekkingen met de VS, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk herstellen; de relaties werden vorig jaar naar aanleiding van de oorlog om Kosovo verbroken. Volgens de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Goran Svilanovic (DOS), wil Belgrado ook het in 1999 gesloten kantoor van het Haagse VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden heropenen. Verder komt er in Joegoslavië een 'waarheidscommissie' die het conflict in Kosovo gaat onderzoeken.

Ondanks dit succes voor Kostunica in zijn pogingen zijn macht te consolideren, dreigt op een ander niveau, dat van de Servische regering, een breuk binnen zijn coalitie. Kostunica weigert twee kopstukken van het regime van Milosevic - Radomir Markovic, chef van de geheime dienst, en stafchef Nebojsa Pavkovic - te ontslaan, zoals is geëist door de DOS en haar coalitiepartner SPO (Servische Vernieuwingsbeweging). Zaterdag zei Kostunica dat "haastige ontslagen" destabiliserend werken. "Nu ons land eindelijk het hoofd opheft en op waardige wijze naar Europa en de wereld terugkeert zijn persoonlijke en partijhartstochten en wraakzuchtige en destructieve acties het laatste dat we nodig hebben", aldus Kostunica.

Bij de DOS en de SPO is men woedend. Een van de DOS-leiders, Zoran Djindjic, zei dat de partijencoalitie unaniem is in haar eis en de SPO liet weten dat "het beschermen van Radomir Markovic gelijk staat aan het verlenen van amnestie aan Milosevic". De DOS en de SPO beschuldigen Markovic van betrokkenheid bij politieke moorden en ontvoeringen onder Milosevic. Ze hebben gedreigd niet langer aan het werk van de Servische regering deel te nemen als Markovic en Pavkovic niet worden ontslagen. (Reuters, AP, AFP)

NRC Webpagina's
6 november 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad