U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Val Milosevic

Nieuws

Achtergrond verzet

Hoofdrolspelers

Links

Beslissing valt vandaag

V-raad steunt Joegoslavië als VN-lid


NEW YORK, 1 NOV. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren aanbevolen Joegoslavië weer lid te maken van de VN. De Algemene Vergadering van de VN zal zich vandaag uitspreken over het advies.

De steun van de Veiligheidsraad voor hernieuwd lidmaatschap maakt een einde aan een internationaal isolement van acht jaar van het land. "Dit is een grote dag voor democratie in de Balkan en Europa, en een grote dag voor de Verenigde Naties", zei de Amerikaanse VN-ambassadeur Richard Holbrooke gisteren. De nieuwe president van Joegoslavië, Vojislav Kostunica, diende vorige week vrijdag een verzoek tot hernieuwd lidmaatschap in in een brief aan VN-chef Kofi Annan. Hij schreef dat zijn land "de verplichtingen die zijn vastgelegd in het Handvest van de Verenigde Naties accepteert en alles zal doen om die uit te voeren". De Verenigde Staten en de Europese Unie hadden er bij Kostunica na diens verkiezingsoverwinning op aangedrongen het VN-lidmaatschap aan te vragen.

De Veiligheidsraad besloot in 1992 dat Joegoslavië had opgehouden te bestaan, nadat de deelrepublieken Kroatië, Bosnië- Herzegovina, Slovenië en Macedonië zich onafhankelijk hadden verklaard. Vanaf dat moment belandde het land in een isolement bij de VN. De Algemene Vergadering oordeelde later dat de regering van de Federale Republiek van Joegoslavië, bestaande uit Servië en Montenegro, niet de zetel van de eerdere regering kon innemen en zich opnieuw moest aanmelden voor lidmaatschap. Acht jaar lang weigerde president Slobodan Milosevic dit te doen, met als argument dat zijn land automatisch de oude zetel moest krijgen. Joegoslavië mocht al die tijd niet spreken of stemmen in de Algemene Vergadering. De voormalige regering bleef wel lid van de VN en had nog steeds de vlag hangen voor het VN-hoofdkwartier in New York. Holbrooke juichte gisteren toe dat "die verschrikkelijke vlag van Tito, wapperend op First Avenue", eindelijk naar beneden wordt gehaald. Bosnië, dat jarenlang leed onder Milosevic' bewind, is een van de mede-indieners van de resolutie om Joegoslavië weer toe te laten. De Bosnische VN-ambassadeur Sacirbey zei gisteren wel dat Joegoslavië ook moet meewerken met het oorlogstribunaal in Den Haag, dat Milosevic heeft aangeklaagd. (AP)

NRC Webpagina's
1 november 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad